Новини
Бізнес

На протезному заводі у Хмельницькому ввели в експлуатацію 93 відсотки обладнання, яке було під арештом сім років

На баланс Хмельницького державного експериментально-протезно-ортопедичного підприємства поставили і ввели в експлуатацію 93 відсотки обладнання, яке не використовувалося із 2009 року. На підприємстві кажуть, не мали права використовувати технологічний комплекс, оскільки вказане майно перебувало під арештом.

Директор протезного заводу Ігор Ліщук розповів, що лише після отримання рішення суду підприємство отримало законні підстави для введення комплексу в експлуатацію. Після цього на підприємстві було проведено повну інвентаризацію, щоб мати цілісну картину, яка документація вилучена, і де саме вона перебуває. Тепер внесенням на баланс підприємства та введенням в експлуатацію окремих частин технологічного комплексу, які можуть вже використовуватися в роботі, займається спеціальна комісія.

За словами директора, щоб почати використовувати все обладнання, необхідний фахівець, який навчить з ним працювати. Адже зокрема ливарна машина – складна у використанні. Крім того, як каже Ігор Ліщук, актуальність цього комплексу значно менша, ніж була у 2009 році, коли його купували. Відтак на виробництво суттєво не вплине.

«Якби обладнання було встановлено у 2009 році, підприємство би заробило якісь кошти. Розуміємо, що ринок не стоїть на місці, і ці всі послуги перехватили приватні фірми. Позиції на ринку потрібно відвойовувати. Я думаю, ми цей комплекс запустимо, але які потреби будуть в тому взутті – покаже час. Підприємство працює, обладнання не розікрали, все є», – зазначив заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник.

«Мені як директору департаменту важливо, щоб підприємство залишилося державним. Всі документи мають вестися, згідно законодавства. Ми особисто зацікавлені зберегти завод і тримати позицію, щоб це була державна установа», – запевнила громадськість директор департаменту соціального захисту населення  Світлана Лукомська.

Як зауважив директор протезного заводу, близько 6 тисяч людей з інвалідністю торік отримали послуги на підприємстві. Підприємство не є бюджетним, а є госпрозрахунковим. Воно виконує державне замовлення, скільки держава розмістила кошти, стільки виготовили взуття.

Нагадаємо, понад сім років тому Мінсоцполітики провело тендер на закупівлю іноземного обладнання саме для хмельницького ортопедичного підприємства. Закупкою займалася Житомирська фірма. У Хмельницький устаткування вони привезли, але в експлуатацію так і не ввели. Обладнання стало речовим доказом у кримінальному провадженні.

Автор: Тетяна Новак