Новини
Культура

Письменник Андрій Любка запрошує хмельничан до «Кімнати для печалі»

У Хмельницькому український письменник і перекладач Андрій Любка презентував книгу «Кімната для печалі». В арт-центрі «MASLO» вчора, 4 травня, він зачитав одне з оповідань збірки – «Жінка і сірники» та поділився секретами творчості.
Як розповів письменник, загалом до збірки увійшло 11 оповідань, хоч планувалося 15. Усі вони об’єднані дише настроєм – самотністю.
«Самотність – це найкращий час, вважає письменник. Адже це – момент щирості перед самим собою. – Ми приходимо в світ як одиниця, – продовжує Андрій. – І помираємо також одинокими. Зазвичай ми крізь все життя проносимо свою самотність, боячись показати її навіть найближчим, визнати перед самим собою, які ми є насправді».
Андрій Любка розповів, що крім тих 4 оповідань, які не увійшли до збірки, він має ненадрукований роман. Його, власне, написав не для читачів, а для себе. На ньому випробовував різні техніки, можливості діалогів.
«Є речі, які ти пишеш для себе, які необов’язково мають прочитати. Це часом важливіше», – каже Андрій Любка. Ілюструючи цю думку, він розповів історію, які їздив з великим професійним фотоапаратом до Риму і робив купу знімків на фоні чогось. Як з’ясувалося, потім ніколи в житті не хотілося переглянути ті фотографії, адже вони викликали лише погані емоції. Письменник каже, що до нього прийшло розуміння: треба робити знімки очима і залишати їх у своїй пам’яті.
«Так само з літературою: є такі речі, які не потрібно друкувати. Є тексти, які я пишу для себе, але це не те, чим я хочу ділитися», – додає письменник.
Як він розповів, зараз знімають фільм за його оповіданням «Королева рами». Попереду – екранізація роману «Карбід». Андрій Любка додає, що завжди «за» за будь-які інтерпретації його творчості.
Розповів Андрій і про себе: каже любить читати, навіть називає себе «книжковим маніяком». Улюблений його письменник – Овідій. Від хмельничан Андрій Любка отримав, крім теплої зустрічі, кілька книжок місцевих авторів. Сам же роздавав автографи і розповів, що це вже друга його презентація в Хмельницькому – письменник вже приїздив до нас із романом «Карбід».

Автор: Тетяна Новак