Новини
Інфраструктура

У Кам’янці-Подільському будують унікальну тепло- й електростанцію

І тепло, і електрика. У Кам’янці-Подільському зводять унікальну станцію, що на 60% зменшить споживання містом газу. Запустити у роботу агрегат тепловики міста наміряються вже в листопаді цього року – з початком нового опалювального сезону. Два гігантських твердопаливних котли економитимуть місту по 115 мільйонів гривень щороку. Проте окупиться станція не одразу – через шість років – нині її будуть за кредит від Світового банку.
42 МВт теплової та 3,5 МВт – електричної. Саме стільки енергії вироблятиме ця теплоелектростанція, коли запрацює на повну потужність. Для України вона унікальна. Та й для світу не зовсім звична. Такі станції є лише у Гонконзі, Парижі, Берліні і Гельсінкі.
Фактично увесь процес автоматизований. Працюватимуть на станції не більш як п’ятнадцятеро робітників. Паливо також подаватиме система «живого дна».
Двісті тонн пелет використовуватимуть два котли на добу. Українських постачальників більш як достатньо. Якщо ж перебої із постачанням пелет таки трапляться, місто без тепла не залишиться – твердопаливні котли замінять аварійні – газові. Їх також два. Привезли механізми нещодавно з Німеччини.
Економія буде, переконують тепловики. Втім, нині говорити про якесь конкретне зниження вартості – зарано, адже тарифи встановлює НКРЄ. А от використання газу дійсно вдасться скоротити більш як наполовину.
Запустити у роботу теплоелектростанцію планують вже у листопаді цього року.
Деталі – у сюжеті каналу Ексклюзив

Автор: Тетяна Новак