Новини
Кримінал

Мешканці сіл Хмельниччини п’ятий місяць чекають, коли ж запрацює новозбудований водогін

У селах Пашківці та Скаржинці Хмельницького району, близько 700 мешканців. Як правило, це люди похилого віку. Як і більшість сільських жителів, вони користувалися криницями, в яких у засуху вода часто падала до критичного рівня. Минулого року виділили кошти на прокладання водогону.

– Водогін почали будувати наприкінці жовтня. Дочекалися снігу, і труби почали закопувати, – розповідає мешканка села Пашківці Надія Семенюк.

На думку місцевих, водогін прокладали з численними порушеннями. А на усі їхні скарги від місцевої влади не було жодної реакції.

– Мало того, що труби поклали замалого діаметру, – говорить мешканка села Пашківці Тетяна Прокопчук, – вони їх спочатку не засипали піском, як мало б бути, а просто закидали брилами і камінням. Сніг, мороз, ті пластикові труби там одразу ж і потовкли.

– Ми кричали криком, але нас ніхто не чув, – втручається у розмову інша мешканка села Пашківці Ольга Барабаш. – Голова з нами навіть зустрітися не хотів.

Доходило до маразму, трубопровід намагалися прокласти поверх газової магістралі.

– Біля мене копали, то бачила як трактор ківшом по газовій трубі дряпав, – розповідає Марина Словіцька. – Я кажу, що ж ви робите. А він: «Мені сказали тут копати, я виконую». Трубу таки пошкодили, то з газової контори приїжджали.

Люди власним коштом купували лічильники, крани, муфти, з’єднання. За під’єднання до системи змушені були заплатити по 350 гривен, хоча жодних чеків ніхто не давав. Попри все, 26 грудня 2016 року акти виконаних робіт таки підписали.

– Та цей водогін просто похоронили, – обурюється мешканець села Пашківці Микола Лисий. – Аби не впала, під водонапірну башту нагорнули землі. Наберіть туди води, і вона впаде. Але до цього ще далеко, бо ні насосу ні щитової немає. Вчора лише електролінію підвели. А голова об’єднаної територіальної громади Віталій Гралюк, більше мільйона гривень віддав назад у бюджет, мовляв не використав. Чого насосу не поставив, щитову не зробив, водонапірну башту не укріпив?

На початку року голова Лісовогринівецької об’єднаної територіальної громади Віталій Гралюк непрацюючий водогін пояснював неможливістю його перевірки. Мовляв треба прочистити труби, а взимку вони можуть потріскати, тож необхідно чекати весни.

– Розікрали мільйони на водогін, а тепер людям казочки розказують, – каже Микола Лисий. – Вже два місяці морозів немає, і води теж.

Сам голова Лісовогринівецької об’єднаної територіальної громади пан Гралюк від зустрічі з журналістом відмовився. Натомість чиновник запевнив, що це внутрішнє питання громади.

Наразі слідчим відділом Хмельницького райвідділу поліції порушено  кримінальне провадження за фактами неправомірних дій посадових осіб Лісовогринівецької ОТГ. Стаття 364 ч. 2 (зловживання владою та службовим становищем), передбачає покарання від 3 до 8, а ст. 366 ч. 2 (службове підроблення) – від 2 до 5 років позбавлення волі.

Слідчим призначені комплексні судово-економічні та будівельно-технічні експертизу.

 

Автор: Адміністратор сайту