Новини
Суспільство

На Хмельниччині неправомірно обмежували продаж алкоголю

Як встановило Хмельницьке обласне територіальне відділення АМКУ, окремі міські, селищні ради встановили часові обмеження (режим роботи) щодо реалізації (продажу) спиртних напоїв. Такі обмеження встановили Хмельницька, Кам’янець-Подільська, Нетішинська, Городоцька, Старокостянівська міські ради, Старосинявська та Сатанівська селищні ради.

Дії органів місцевого самоврядування надають окремим суб’єктам господарювання переваги, які ставлять їх у привілейоване становище стосовно конкурентів.

Відповідно до чинного законодавства органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями самостійно визначати місця, в яких продаж алкогольних напоїв обмежується та/або забороняється.  Крім того, зручний для населення режим роботи спеціалізованих магазинів, спеціалізованих відділів, секцій інших форм власності встановлюється виконавчими органами сільських, селищних, міських рад за погодженням з власником цього об’єкта. Водночас вказані повноваження стосуються встановлення (лише за погодженням з власником) саме режиму роботи, тобто розподілу робочого часу протягом відповідного календарного періоду (дня, тижня, місяця, року), але не встановлення обмеження на реалізацію певного виду продукції (товарів) у визначений органом місцевого самоврядування проміжок доби.

Отже, місцева рада не має повноважень самостійно встановлювати постійну заборону продавати алкогольні, слабоалкогольні напої та пиво, в тому числі у певні години доби.

Органи місцевого самоврядування не надали жодних документів, які б засвідчили погодження режиму роботи з власниками об’єктів роздрібної торгівлі алкогольними напоями.

Встановлення органом місцевого самоврядування постійної заборони (обмеження) щодо торгівлі алкогольними напоями без погодження з власником виходить за межі наданих йому повноважень.

Відділення рекомендувало органам місцевого самоврядування припинити антиконкурентні дії.

 

Джерело www.amc.gov.ua

Автор: Алла Самойленко