Новини
Події

У хмельницьких тролейбусах за проїзд можна розрахуватися за допомогою QR-коду

У Хмельницькому офіційно презентували послугу оплати проїзду у комунальному транспорті за допомогою QR-коду. Електронний квиток, який завдяки співпраці міської влади, ПриватБанку та комунального підприємства “Електротранс” уже два тижні працює на всіх маршрутах тролейбусів для власників смартфонів і користувачів Приват 24. Тестували роботу сервісу міський голова Олександр Симчишин,  очільник КП «Електротранс» Віктор Паламарчук та керівництво банку – директор Південно-Західного регіонального управління ПриватБанку Юрій Браніцький та керівник Бізнесу платежів та переказів Південно-Західного РУ ПриватБанку Віталій Якубовський.

Під час брифінгу міський голова зазначив, що Хмельницький – це сучасне місто, яке постійно розвивається. “Електронний квиток – це, безумовно, крок у майбутнє. Найголовніше – це комфорт для наших пасажирів. Сучасній молоді значно зручніше оплатити проїзд через смартфон, ніж розраховуватися готівкою. Також такий вид оплати не передбачає контакту кондуктора з готівкою, а це гарантує, що не буде жодних зловживань з цими коштами”, – зауважив Олександр Симчишин.
Директор Південно-Західного регіонального управління ПриватБанку Юрій Браніцький повідомив, що Хмельницький став 10 містом в Україні, де впроваджено у дію електронний квиток у транспорті. Вперше він запрацював у Львові, далі – у Херсоні, Дніпрі, Івано-Франківську, Чернігові, Конотопі, Білій Церкві, Сумах, Запоріжжі. Тепер сучасний вид оплати за проїзд є і в місті Хмельницькому.
Користуватися новацією від ПриватБанку досить легко: для цього усім клієнтам банку потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток Приват24. З його допомогою відсканувати QR-код, зображений на спеціальних стікерах в громадському транспорті. Під час поїздки оплачений квиток потрібно буде «закомпостувати» прямо в смартфоні та пред’явити кондуктору або контролеру.
«У кожному тролейбусі розміщено по 5-6 плакатів з QR-кодами, – пояснює очільник КП «Електротранс» Віктор Паламарчук. – Вони дозволять нам чітко відслідкувати кількість пасажирів, що користується таким видом оплати проїзду, побачити, на яких маршрутах він є популярнішим тощо. У тестовому режимі система уже деякий час працює і популярність її зростає».
Процес оплати проїзду та компостування квитка займає від 20 до 40 секунд, в залежності від якості зв’язку. До того ж, такий спосіб розрахунку виключає можливість зловживань із повторним використанням закомпостованих квитків.
За допомогою електронного квитка перевізники отримують і зворотній зв’язок з пасажирами – про кількість тих, хто користується послугами транспорту, їх вік, стать, оцінку якості обслуговування.
Аби допомагати, за потреби, хмельничанам правильно оплатити проїзд за допомогою смартфона і QR-коду, перед офіційним впровадженням у хмельницькому комунальному транспорті електронного квитка увесь технічний персонал КП “Електротранс” пройшов навчання.
Новація не є обов’язковою умовою для проїзду у тролейбусах міста. Зважаючи на те, що не всі пасажири користуються смартфонами, одночасно діятиме готівкова й безготівкова форми розрахунку.
Джерело www.khmelnytsky.com

Автор: Алла Самойленко