Новини
Культура

Пласкі фото, об’ємні скульптури та автентичні двері – у Хмельницькому презентували незвичайний фото-ляльковий проект «Місто»

В залі музею історії міста мистецтво поєдналося з історією. За слушною нагодою та збігом обставин в музеї одного дня перетнулися дві різних за змістом та жанрами виконання експозиції, які музейники вирішили поєднати, створивши оригінальну експозицію, яка відкрилася 11 травня. Відтак на тлі понад трьох десятків знімків старовинних будівель Проскурова з’явилися оригінальні скульптури, що уособлюють різні прояви життя людства.

Автори робіт – Сергій Аніськов та Олена Лаптєва – члени Національної спілки фотохудожників України. Також на виставці представлена колекція хмельницького майстра, скульптора і художника Олександра Шведа. Його скульптури виконані в техніці пап’є-маше, а живописні полотна теж розповідають про наше місто. Об’єднала ж ці твори  спільна тема – збереження історичної спадщини міста Хмельницького.

«Ми хочемо зламати стереотип, що наше місто не має історії, не має цікавинок, не має пам’яток. Насправді воно, як і інші, має чудову атмосферу і свою неповторну душу. І такі проекти, як сьогоднішній, ще раз повертають нас до цієї історії, спонукають її вивчати», – відзначив, відкриваючи виставку, начальник управління культури та туризму Артем Ромасюков.

Будинки на світлинах фотомитців є здебільшого впізнаваними, адже ми мало не щодня проходимо повз більшість з них. Але є й такі, над якими доводиться поміркувати, намагаючись зрозуміти, що це за будівлі та де саме вони розташовані. Сергій Аніськов відверто зізнався, що помилкою було виставити знімки, не підписавши їх. Та висловив сподівання, що знайдуться волонтери, які допоможуть цю ситуацію виправити.

Також фотохудожник розповів деякі подробиці про процес зйомки. Про те, як заради вдалого кадру довелося підніматися на дах висотного будинку, пересуватися всередині небезпечної водонапірної вежі. Про те, як одного дня, в пошуках потрібних об’єктів для зйомки, довелося проїхати вулицями Хмельницького 80 кілометрів, при тому, що наше місто не таке вже й велике. Та про те, що через великий обсяг відзнятого матеріалу деякі знімки десь загубилися і їх неможливо знайти.

Ще одним, окремим експонатом цієї незвичайної виставки стали старі, побиті двері. Як розповіла хранителька фондів музею Вікторія Папонова, ці автентичні двері від старого єврейського будинку волонтери музею (авжеж, такі також є) випадково знайшли на звалищі. Завдяки зусиллям музейників та їхніх добровільних помічників цей експонат не лише чудово вписався в експозицію, а й став його живим центром.

Та все ж чи не найцікавішими в експозиції «Місто» стали 36 робіт, виготовлених художником-скульптором Олександром Шведом у техніці пап’є-маше. Стилізовані фігурки людей є своєрідним втіленням авторського бачення образів. Огрядні та стрункі пані та пани, музики та двірники, боксер та священик, рятівник та лікар, кондитер та професор – кожна з фігур має певний характер та показує мешканців старовинного Проскурова такими,  якими їх уявляє автор.

Крім того, представлений у музеї міста мистецький проект надихнув пана Олександра і на створення живописних робіт, в яких у своєрідних стилізаціях автор бачить рідне місто – Хмельницький. 12 живописних робіт у техніці міського пейзажу вдало поєднуються зі світлинами старовинних будівель Проскурова.

Також у творчості Олександра Шведа окремим смисловим рядком присутні й стилізовані маски, що повторюють людські обличчя з притаманними людям рисами характеру та наочним зображенням в них людських вад або чеснот.

Старовинний Проскурів та його “мешканців” можна побачити у музеї історії міста Хмельницького, що на вулиці Проскурівській, 30.

Довідка:

Сергій Аніськов – хмельничанин, член Національної спілки фотохудожників  України, фотомодель, куратор фотовиставок і мистецьких проектів, практичний психолог, громадський діяч, координатор хмельницького фотоклубу, автор проектів «Хмельницький і хмельничани», «Face of India», «Сквоти», «Психологічний портрет воїна АТО», куратор проекту «Майдан як Надія», автор 14 персональних фотовиставок, учасник групи «Проскурівська четвірка».

Олена Лаптєва – хмельничанка, фотомитець, член Національної спілки фотохудожників України, фотограф-анімаліст, учасник багатьох національних та міжнародних фотопленерів.

Олександр Швед народився у Хмельницькому 1970 року. Закінчив Хмельницьке кулінарне училище. Та це не завадило йому займатися художньою творчістю. І хобі врешті-решт докорінно змінило його життя. Експериментуючи в паперовій техніці, самобутній майстер почав створювати оригінальні декоративні речі. Його першими виробами були яблука, груші, морські зірки. Робота над складнішими композиціями стала своєрідним дозвіллям, яке пізніше переросло в захоплення, що водночас дало можливість виявити хист скульптора та художника.

Автор: Тетяна Новак