Новини
Суспільство

Сумна статистика шкідливих звичок мешканців Хмельниччини

П’ять років тому Верховна Рада України прийняла закон, який  обмежував місця куріння  та суттєво збільшував штрафи за куріння в недозволених місцях. Українські курці, яких у країні було досить багато, сприйняли закон неоднозначно. Яка ж наразі складається ситуація щодо розповсюдженості тютюнопаління в країні в цілому, та на Хмельниччині зокрема? Органи державної статистики подають дані, віповідно до яких цю шкідливу звичку має майже кожен восьмий мешканець нашої області у віці старше 12 років (по Україні – майже кожен п’ятий). Лідером тютюнопаління в Україні стала Дніпропетровська область, де чверть населення старше 12 років палить.

Разом з цим прихильників здорового способу життя у Хмельницькій області досито багато:  Хмельниччина посіла перше місце серед регіонів.  

Стаж тютюнопаління більше 20 років у нашій області  має половина курців (по Україні – понад третину). Палити після прийняття вищезгаданого закону на Хмельниччині почав кожен десятий громадянин, який має цю шкідливу звичку (по Україні – 13%). Три курці з п’яти викурюють за добу майже пачку цигарок і  більше.
На вітер з бюджету сімей  міст Хмельниччини курці  в середньому за місяць пускали майже 100 грн, в селах – 93 грн. Якщо до витрат на тютюн додати ще витрати на алкоголь, то ця сума (139 грн у місяць) виявилась лише на 6 грн меншою від щомісячних витрат середньостатистичної родини нашої області на охорону здоров’я. Водночас це аж у 6 разів перевищує наші витрати на освіту та майже в 4 рази більше, ніж витрати на відпочинок і культуру. 
Таким чином, як засвідчило спостереження, на шкоду здоров’ю ми поки що витрачаємо майже стільки ж коштів, як на його збереження та в рази більше, ніж на інтелектуальний і духовний розвиток особистості – чи не парадокс?

Джерело www.km.ukrstat.gov.ua

Автор: Алла Самойленко