Новини
Інфраструктура

Кваліфіковані кадри – запорука безпечної роботи АЕС

Співпраця профільних вищих навчальних закладів із виробництвом – запорука успіху, безпечної та надійної експлуатації атомних електростанцій. Такий висновок зробив директор інституту енергетики та систем керування Національного університету «Львівська політехніка» Андрій Лозинський після розширеної екскурсії на Хмельницьку АЕС.

Студенти та викладачі університету, на базі якого нині здійснюють підготовку фахівців для атомної енергетики, відвідали навчально-тренувальний центр ВП ХАЕС. Окрім повномасштабного тренажера блочного щита управління, який найбільше вразив майбутніх енергетиків, студентів ознайомили із детальними схемами турбінного та реакторного відділень, макетом першого контуру.

В машинному відділенні другого енергоблока потенційним атомникам продемонстрували основне та допоміжне технологічне обладнання АЕС.

Відвідини об’єктів Хмельницької АЕС студенти Львівської політехніки продовжили в лабораторії зовнішньої дозиметрії, де молоді енергетики ознайомилися із автоматизованою системою контролю радіаційної обстановки (АСКРО).

За словами викладачів вишу, співпрацю із атомними станціями як потенційними роботодавцями, планують розвивати і надалі. Результати співпраці в науковій галузі Національного університету «Львівська політехніка» та енергокомпанії вже є на Южно-Українській АЕС, де реалізовано одну із розробок львівських політехніків для запуску системи збудження генераторів при модернізації ЮУ АЕС.

Автор: Тетяна Новак