Новини
Суспільство

ТСЦ «Поділля» – хмельницький ринок без минулого і без майбутнього

Торговельно-сервісний центр «Поділля» поблизу Хмельницького так і не запрацював, хоча мав стати найбільшим гуртовим ринком в Україні.

 Історія цього базару, який зараз називають «привидом», розпочалася у 2003 році. Саме тоді поблизу Хмельницького почали будувати новий ринок небачених масштабів, згадує голова хмельницької профспілки захисту підприємництва Надія Кнець:

«Були навернуті гори чорнозему, висотою в дев’ятиповерховий будинок. Там земля трусилася і аж стогнала, так вони знищували тих майже 70 гектарів землі».

Жодної копійки з бюджету на це не виділялося. Ринок будували українські та російські інвестори, пізніше долучилися австрійські. Паралельно з цим у Хмельницькому розпочалися протести підприємців, які працювали на «толкучці».

Перший наш мітинг був у серпні 2003 року. Ми зібралися, чоловік 100, під облдержадміністрацією і з тих пір почали боротися з цим ринком. Боротьба була серйозна, були навіть жертви, – розповідає голова Асоціації хмельницьких ринків Валерій Таратасюк.

Підприємці були проти будівництва ТСЦ «Поділля» через те, що ринок – за містом, до нього немає під’їзду громадського транспорту. Торгові місця там продавали за шалені суми – від 20 до 30 тисяч доларів США. Та й починати з нуля свій бізнес і полишати насиджені місця підприємці не хотіли.

Нет, я не пошел бы и сейчас туда. Потому что чисто на стратегическом уровне позиция базара меня полностью устраивает. Я бы отсюда никуда не переехал, приток людей в основном сюда, на базар на Львовском, – каже підприємець Зеадін Гусейнов.  

Не у захваті від появи ринку була і тодішня міська влада. Бо цей базар – на території Хмельницького району.  А це означає, що податки, які сплачують підприємці, «підуть» з міста, пояснює виконавчий директор Асоціації хмельницьких ринків  Олександр Сніховський:

«Чому місто було проти – бо це втрата для бюджету, втрата робочих місць. Є приклад Чернівців, якщо згадати кінець 90-х. Відкрився великий ринок, люди перейшли туди і торгівля роздвоїлася. Тоді Чернівці втратили перше місце в Україні за ринковою торгівлею, воно відійшло до Хмельницького. Повторювати їхню помилку ми не хотіли».

Попри все, першу чергу ТСЦ «Поділля» на кілька тисяч місць таки добудували, і на честь відкриття у 2007 році влаштували грандіозний концерт. На той час тут уже розкупили усі торгові місця. При цьому  продавали одну й ту ж ятку по кілька разів.

Коли приїхали австрійські інвестори і почали інвентаризацію місць, то виявилося, що одне місце продане по 3-4 рази. Чесно сказати – там народ обдурили, – каже Валерій Таратасюк.

Я бачила один дуже цікавий документ – договір купівлі-оренди кіоска. Там написано, що його дія закінчується через 2 дні з моменту підписання. Не після отримання, не після користування, а через 2 дні. Просто шалені суми грошей пішли невідомо куди, – розповідає Надія Кнець.

Через багато років підприємці впевнені: будівництво ТСЦ «Поділля» було великою фінансовою аферою. Людей надурили на мільйони гривень. Дехто досі не може повернути свої гроші за придбані торгові місця навіть через суди.

Зараз базар-гігант мокне під дощем і заростає травою. Майбутнього у цього ринку немає, впевнені і підприємці, і влада:

До сьогоднішнього дня там не можна нічого розташувати, крім інфраструктури, яка обслуговує аеропорт. Кафешка, зал очікування, приміщення для персоналу аеропорту, – вважає Надія Кнець.

Ми ще тоді, у 2007 році, пропонували: ми не проти, щоб там, враховуючи місце розташування, зробити постійно діючий ярмарок, як Сорочинський. Логістика суперова. Щоб там і сільгосптехніку продавали, і іншу продукцію наших виробників. Всі б туди їхали. Це ж зовсім інша філософія об’єкта, – переконує Олександр Сніховський.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин підсумовує:

«Ми не бачимо перспектив, щоб цей об’єкт запрацював. Хоча  спілкування з людьми-інвесторами, зізнаюся, у нас були. Але я особисто не бачу майбутнього у ТСЦ «Поділля». 

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter