Новини
Культура

Незвичну Венецію на унікальних фотознімках показали хмельничанам

Виставка одеського фотохудожника Сергія Чеха «Венеціанський фотоальбом» відкрилася у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва вчора, 18 травня.

На 42 світлинах місто на воді, яке ми звикли уявляти святковим та феєричним, показане зовсім з іншого боку. Таким, яким його мало хто бачить. За словами автора, Венеція – унікальне місце на Землі. І починаючи роботу над цією темою, необхідно було відчути себе частиною цього міста, жити ним, дихати.

Пенсіонери на лавочках, птахи у похмурому небі, порожні гондоли на березі, вечірні дощові вулиці. І люди – звичайні, такі, яких можна зустріти в будь-якому місті, і незвичайні – такі, які можуть жити лише у місті незвичайному. Художнику вдається ловити такі миті, які, крім нього, не помітить, напевно, ніхто. Саме цю особливість кадрів відмічали у розмовах відвідувачі, розглядаючи чорно-білі світлини та захоплюючись майстерністю автора.

«Знімати Венецію можна нескінченно. Кожної миті місто привідкриває своєму мешканцю  нову стрічку свого існування. Щоб місто прийняло тебе і відкрилося, потрібен час, – відзначає Сергій Чех. – Понад два роки створювався цей альбом. І, швидше за все, він буде продовжений».

Унікальність робіт також в тому, що виконані вони в техніці желатино-срібного друку – фото відзняті на срібну чорно-білу плівку, а потім віддруковані на срібному папері. Ці світлини досить дорогі, і повторити їх зовсім непросто. До того ж, людей, які займаються такою фотографією, в Україні одиниці.

Довідка: Сергій Чех – фотограф, художник, член Національної спілки фотохудожників України, експерт історичних методів фотографії.

Народився у 1973 році в Одесі. За освітою – хімік. Професійною фотографічною діяльністю займається з 1999 року. З 2004 по 2010 рр. – учасник понад 50 міжнародних і національних фотовиставок. Учасник творчих об’єднань «Ікс+» та «Станокова фотографія ХХІ».

Автор: Тетяна Новак