Новини
Суспільство

На Хмельницькій АЕС обговорять звіт про оцінку програми підвищення безпеки атомних станцій

1 червня на Хмельницькій АЕС відбудеться громадське обговорення проекту «Звіту про екологічну оцінку комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012-2016 року»

ДП «НАЕК «Енергоатом» з метою подальшого підвищення ядерної безпеки, забезпечення ефективної та надійної роботи енергетичної галузі, доведення безпеки атомних енергоблоків України до рівня, який відповідає міжнародним вимогам з ядерної безпеки і охорони навколишнього середовища реалізує Комплексну (зведену) програму підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій (КзПБ), затверджену постановою Кабінету Міністрів України № 1270 від 07.12.2011.

 Витрати на виконання КзПБ здійснюються за рахунок власних ресурсів Компанії, а також грошей, виділених як кредити Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Євратомом. До укладення кредитних угод протягом 2011-2012 років була виконана перша Екологічна оцінка (ЕО) КзПБ. Після укладення кредитних угод, відповідно до Вимог щодо реалізації проекту ЄБРР були розроблені і реалізуються План екологічних та соціальних заходів (ПЕСЗ), а також План залучення зацікавлених сторін (ПЗЗС) КзПБ. Звітні матеріали першої ЕО, ПЕСЗ і ПЗЗС були розміщені і залишаються доступними за вказаним посиланням: http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/integrated_security_program/

ПЕСЗ і ПЗЗС передбачають повторення екологічної оцінки КзПБ кожні 5 років. Чергова ЕО була розпочата в 2016 році з уточненням її масштабів, після чого ДП «НАЕК «Енергоатом» провело чергову Екологічну оцінку.

На сьогодні починається громадське обговорення її результатів. Звіт з визначення масштабів чергової ЕО і проект «Звіту про екологічну оцінку Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій України за період 2012 – 2016 року» опубліковано українською та англійською мовами за вказаним посиланням: http://www.energoatom.kiev.ua/ua/actvts/integrated_security_program/.

В рамках громадського обговорення проекту Звіту ДП «НАЕК «Енергоатом», ВП «Хмельницька АЕС» планують провести публічну зустріч з громадськістю в місті Нетішин 1 червня 2017 року.

Захід відбудеться в у залі інформаційного центру ВП ХАЕС за адресою:м. Нетішин, вул. Лісова, 6. Початок  заходу об 11.00.

До участі у консультаціях запрошуються всі зацікавлені особи.

Автор: Алла Самойленко