Новини
Події

Хмельницьку АЕС проінспектували представники міжнародної страхової інспекції

З 23 по 25 травня на Хмельницькій АЕС працювала міжнародна страхова інспекція Ядерного страхового пулу (ЯСП). Серед учасників – експерти з Великобританії, Китаю, Росії та України. Міжнародні фахівці оцінювали страховий ризик АЕС для страхування цивільної відповідальності за ядерну шкоду.

Забезпечення фінансових гарантій з відшкодування можливої ядерної шкоди шляхом страхування цивільної відповідальності – обов’язкова умова видачі ліцензії на експлуатацію ядерних установок (ст. 43 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку»).

В рамках програми перебування експерти ознайомилися із показниками діяльності ХАЕС, а також спостерігали за безпосереднім виробничим процесом та спілкувалися з персоналом основних підрозділів. Варто зауважити, що ще до початку візиту представникам інспекції ЯСП була надана відповідна документація для детального ознайомлення за напрямками діяльності, які цікавили експертів.

У процесі роботи представники міжнародної страхової інспекції фіксували як сильні сторони в діяльності підприємства, так і напрямки роботи, за якими можливі покращення.

«Після детального аналізу показників діяльності Хмельницької АЕС можна зробити висновки, що станція володіє прийнятним рівнем ризиків для страхування», – підсумувала результати перевірки керівник інспекції Валері Мартел.

Генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко, в свою чергу, запевнив, що колектив підприємства зробить все можливе для того, щоб атомна станція ніколи не була причиною тривоги та нещастя.

Протягом тижня експерти підготують короткий звіт, а через три місяці нададуть детальний аналіз із конкретними рекомендаціями, виконання яких перевірятимуть під час наступної інспекції.

 

Автор: Тетяна Новак