Новини
Суспільство

Мешканці Хмельниччини стали більше ввозити вживаних автомобілів із-за кордону

За інформацією Хмельницької митниці ДФС, впродовж серпня-грудня 2016 року мешканці Хмельниччини ввезли в Україну 497 легкових автомобілів із застосуванням преференції, передбаченої законом. У 2017 році кількість охочих придбати іноземне авто з використання таких пільг збільшилася, – за чотири місяці поточного року таким законодавчим механізмом скористалися 473 особи.
Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів» № 1389, який набрав чинності з 01.08.2016 року, було запроваджено суттєво менші ставки акцизного податку на легкові автомобілі, що використовувалися. Пільгові ставки акцизного податку запроваджено тимчасово до 31 грудня 2018 року.
Згідно закону, щоб скористатись цими пільгами, легковий автомобіль не повинен мати походження з країни, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, або ввозитись з території такої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України, визначеної такою згідно із законом України.
Також транспортний засіб має бути вироблений після 1 січня 2010 року та повинен ввозитися на митну територію України особою для власного використання або на користь інших осіб за договорами купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду в кількості не більше одного легкового автомобіля протягом календарного року.
Слід відмітити, що зменшення ставок акцизного збору дозволило скоротити загальну суму податків, які стягуються при ввезенні легкових автомобілів на митну територію України, приблизно вдвічі. Доволі значна кількість громадян цим скористалася.
На думку начальника відділу організації митного контролю Хмельницької митниці ДФС Олега Лазуніна, цілком можливо, що до кінця 2017 року кількість бажаючих скористатися тимчасово запровадженими пільговими ставками акцизного збору суттєво збільшиться. До цього спонукає те, що Законом України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» від 6 липня 2005 року № 2739-IV на даний час передбачено можливість ввезення в Україну лише транспортних засобів, що відповідають екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-5» (екологічний стандарт, що регулює вміст шкідливих речовин у вихлопних газах). А вже з 1 січня 2018 року можливим буде ввезти в Україну іноземне авто екологічні норми якого відповідають рівню не нижче «ЄВРО-6». Як правило, це транспортні засоби випущені впродовж останніх років і ціни на них, навіть на європейських ринках, досить пристойні.

Інформація ДФС у Хмельницькій області

Автор: Алла Самойленко