Новини
Події

На Хмельницькій АЕС обговорили можливість реалізації проекту «Енергетичний міст Україна – Євросоюз»

31 травня на Хмельницькій АЕС відбулася нарада з питань реалізації проекту «Енергетичний міст Україна – ЄС» за участі представників компаній POLENERGIA (Польща), EDF Trading (Франція), Westinghouse (США-Швеція), а також керівництва Міненерговугілля, Енергоатома, Укренерго, Українського центру сприяння розвитку державно-приватного партнерства.

Метою проекту «Енергетичний міст Україна – Європейський Союз» є збільшення енергетичного потенціалу та підвищення інвестиційної привабливості України вже в короткостроковій перспективі.

В рамках візиту делегація побувала в машинному відділенні та на блочному щиті управління другого енергоблока ХАЕС, взяла участь у спільній із провідними фахівцями Хмельницької АЕС нараді.

Гостей ознайомили з поточним станом експлуатації атомної станції та станом реалізації проекту «Енергетичний міст Україна – ЄС» в частині живлення власних потреб ВП ХАЕС.          У рамках реалізації пілотного проекту «Енергетичний міст Україна – Європейський Союз»: проектним інститутом ПАТ «Київенергопроект» вже розроблено техніко-економічний аналіз «Підключення енергоблока №2 ХАЕС до Бурштинського острова», виконані дослідження та визначені технічні умови надійної реалізації проекту; проведено низку нарад, переговорів з потенційними учасниками проекту з європейської сторони.

Учасники наради обговорили можливості сторін, технічні та інші питання.

Нагадаємо, що згідно із наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 25.11.2014 № 840 було прийнято «Програму першочергових організаційно-технічних заходів з підготовки ОЕ України до роботи з об’єднанням енергосистем європейських держав», та розпочато підготовчі роботи із синхронізації вітчизняної енергосистеми із європейською системою ENTSO-E. Одним з найбільш перспективних етапів переходу до синхронної ОЕС України з ENTSO-E є підключення енергоблока № 2 ВП ХАЕС до європейської енергосистеми через існуючі лінії 750 кВ «ХАЕС – Жешув» і «ХАЕС – Західно – Українська».

Автор: Алла Самойленко