Новини
Суспільство

Як каратимуть на Хмельниччині за незаконне вирощування маку?

За останні роки значно зріс незаконний обіг наркотичних засобів. Ця проблема з року в рік ускладнюється і набуває гострого соціального характеру, тому з 25 травня проводяться комплексні оперативно-профілактичні заходи під умовною назвою «МАК», які спрямовані на виявлення і знищення нелегальних посівів маку та конопель, перекриття каналів надходження наркозасобів до споживачів.
Для недопущення витоку в незаконний обіг наркосировини рослинного походження на території України, Хмельницької області та Хмельницького району оперативно-профілактичні заходи триватимуть до 28 вересня 2017 року.
За незаконний посів або вирощування снодійного маку (ст. 106-2 КУпАП), або (106-1 КУпАП) невжиття заходів щодо знищення дикорослих конопель чи снодійного маку передбачено накладення штрафу від 18-ти до 100-та неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Згідно зі статтею 310 Кримінального кодексу України за незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості від ста до п’ятисот рослин, конопель у кількості від десяти до п’ятдесяти рослин передбачена відповідальність у виді штрафу від ста до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.
А вже за незаконний посів або вирощування снотворного маку в кількості п’ятисот і більше рослин чи конопель у кількості п’ятдесят і більше рослин передбачено позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

 

Автор: Алла Самойленко