Новини
Суспільство

Як побороти хамство у хмельницьких маршрутках?

Ціни на проїзд у громадському транспорті Хмельницького підвищуються і вже мало хто пам’ятає, скільки платили пасажири цього виду транспорту на самому початку, коли блакитні «пижики» тільки-но з’явилися на вулицях нашого міста.

Змінилися ціни, змінилися марки автобусів, а чи змінилося відношення водіїв маршруток до своїх пасажирів? Чи комфортно нам пересуватися у автобусах? І головне – чого вартує пасажирам маршруток нешанобливе, а часом і хамовите відношення до них водіїв?

Шансон, водій з поганим настроєм, подерта обшивка крісел, заліплені плакатами по саме нікуди вікна транспортного засобу – ось він, образ хмельницької маршрутки. Є ще і сезонні «переваги»: задуха літом і холод взимку.  Деколи щастить проїхатися дійсно у зручній маршрутці. Однак хамство водія навіть у новому і зручному авто не перестає бути хамством.

Напевно, настав час оцінити рівень транспортних послуг, які надають перевізники у маршрутних автобусах. Кожен з нас був свідком порушень. Щоб мати об’єктивну картину, подібну інформацію треба зібрати і узагальнити. Мешканці Хмельницького можуть висловити свої враження і, головне, побажання. Міська влада декларує своє прагнення покращити стан обслуговування у громадському транспорті, але зрушити проблему з місця і виправити стан речей ми можемо тільки об’єднавши свої зусилля. Громадська організація «Картка хмельничанина» ініціювала акцію збору інформації про порушення правил обслуговування пасажирів у маршрутках, адже інколи ці дії вчиняються з особливим цинізмом. Неозброєним оком видно – не на своєму місці людина, дратує її і це кермо, і ці пасажири…

«Картка хмельничанина» пропонує використати інструменти, які є у них для того, щоб допомогти панам-водіям знайти більш цікаву, справді їхню,  роботу.

У разі потреби просто варто написати повідомлення оператору у Viber на номер 067 380 36 70. У повідомлені треба вказати номер маршруту, номер транспортного засобу, суть порушення, дату і час.

Отримані повідомлення вони систематизують і надішлють керівництву маршрутів. У разі відсутності розуміння далі – розгляд у міськвиконкомі або оприлюднення на сайті і у соцмережах.

Скоріше за все, у  результаті узагальнення звернень виявиться, що лише декілька несвідомих водіїв псують нерви хмельничанам, власникам транспортних підприємств, посадовим особам і провокують ДТП. Просто роблять вони це настільки активно, що складається враження безладу цілком у галузі.

 

Довідка:

Що таке «Картка хмельничанина»? Це – хмельничани.

Тисячі хмельничан, які за турботами, приємними чи сумними, особистими щоденними справами знаходять час і увагу один на одного.

У шести групах «Картки хмельничанина» у Viber більше тисячі хмельничан щодня обмінюються оголошеннями, новинами і ініціативами. Інформація про пропозиції хмельницьких підприємств, акції благодійних організацій, повідомлення про важливі події розповсюджуються містом швидко, як ніколи раніше.

У швидкості і повноті інформаційного обміну – ще одна сильна риса Хмельницького.

Автор: Алла Самойленко