Новини
Культура

Фонд Хмельницького краєзнавчого музею поповнився унікальною колекцією тропічних комах

Нещодавно фонди Хмельницького краєзнавчого музею поповнились унікальною колекцією тропічних комах, серед яких представник ряду примарових – палочник-голіаф. Він і став “Експонатом місяця” у червні.

Палочник-голіаф одна з найбільших комах Австралії  – довжина самки сягає 20 см. Особини жіночої статі є настільки важкими, що навіть при наявності крил не в змозі піднятися у повітря. Радість польоту знайома лише їхнім більш тендітним партнерам. Проте літають вони переважно вночі, а вдень ховаються поміж дерев.пал2
В умінні маскуватися палочники-голіафи – неперевершені майстри. Їх “система безпеки” дарує комахам почуття відносної безпеки. Зелене, схоже на лозинку тіло, що нерухомо висить або ледь похитується в такт вітру, практично неможливо побачити на тлі такого ж зеленого листя.
Щоб ворог не зміг відстежити їх за послідом, ці хитруни “стріляють” відходами своєї життєдіяльності якомога далі від себе. Навіть яйця цих комах кольором та формою схожі на насіння рослин, завдяки чому мало хто з ворогів звертає на них увагу. А “наївні” мурахи затягують яйця до себе у домівки, де у личинок є всі шанси з’явитися на світ у теплому й безпечному місці.
Палочники надзвичайно спокійні, малорухомі та неагресивні.

В разі небезпеки  вони приймають загрозливу позу – розправляють крила, які здатні видавати шиплячі звуки.
Особливістю харчового раціону є постійна потреба у рослинній їжі. Якщо хоча б добу комахи залишаються без неї, вони можуть загинути.
Тривалість життя палочників сягає  3 – 10 месяців.

Автор: Адміністратор сайту