Новини
Інфраструктура

Чи готові пляжі Хмельниччини до купального сезону?

З настанням теплих днів розпочинається купальний сезон. Чи готові плажі Хмельниччини приймати віпочивальників? Чи буде безпечним відпочинок подолян біля річок, озер, ставків?

З початку року на водних об’єктах Хмельниччини вже загинуло 23 особи – (у Ізяславському та Кам’янець-Подільському районах – по 3 особи, по 2 особи в м. Хмельницький, Городоцькому, Летичівському, Полонському та Чемеровецькому районах, по 1 особі в Дунаєвецькому, Волочиському Славутському, Старокостянтинівськоому, Хмельницькому районах  містах Нетішин та Ізяслав. За аналогічний період минулого року таких випадків було менше на 6. Характерною деталлю є те, що люди гинуть практично в одних і тих самих місцях і на плажах, які не обладнані для купання. До слова, у Славутському районі минулого року утонуло 3 людини. «Голубі озера» відомі як популярне місце відпочинку не тільки мешканців цього району, але й усієї області. Але місця масового відпочинку на території району не визначено.

Аналогічна ситуація складається також в Білогірському районі («піщані кар’єри»), м. Деражня (міський пляж), м. Городок (міський пляж), смт. Чемерівці та смт. Летичів.

Не визначені місця відпочинку і у Летичеві на Новокостянтинівському водосховищі, де ще й немає рятувального посту.

Незадовільна ситуація з обладнанням місць для купання на річці Дністер у Кам’янець-Подільському та Новоушицькому районах, хоча кількість бажаючих відпочити у цих мальовничих місцях збільшується з кожним роком.

Очевидно, що дуже важливим фактором попередження трагедій на воді є створення рятувальних постів. Вартість обладнання одного рятувального поста становить максимум 5 тисяч гривень. Але із більше 2 тисяч ставків, розташованих на території області, лише шоста частина укомплектована первинними засобами порятунку.

У області функціонує 6 комунальних аварійно-рятувальних служб на водних об’єктах  в містах Хмельницькому, Полонному, Славуті, Старокостянтинові, Красилові та Летичеві,  група водолазно-рятувальних робіт АРЗ СП ГУ ДСНС України в Хмельницькій області в складі: 4-х водолазно-рятувальних відділень це м. Хмельницький, с.Рудківці Новоушицького району, с. Устя та смт. Стара Ушиця Кам’янець-Подільського району. У м.Нетішин Славутського району розташована відомча аварійно-рятувальна водолазна група Хмельницької АЕС.

Протягом 2016 року ними врятовано 87 людей в тому числі  20 дітей.

А який стан підготовки пляжів до літнього сезону 2017 року?

З настанням літнього оздоровчого періоду важливе гігієнічне значення для значної кількості населення має санітарно-гігієнічний стан пляжів області, адже ці об’єкти можуть принести не тільки оздоровчий ефект для організму людини, а й стати місцем зараження людини на низку інфекційних захворювань, а саме, грибкових уражень, гастроентероколітів, дизентеріі, вірусного гепатиту А, лептоспірозу тощо. При цьому, захворювання можуть передаватись через воду, при купанні, митті рук, продукти харчування, при користуванні питними фонтанчиками, а також контактним шляхом – через забруднений пісок та предмети загального вжитку.

На сьогодні в області зареєстровано 12 пляжів у 7-ми районах та 2-х містах області, до обстеження яких залучаються фахівці державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області.

1.Волочиський р-н с.Вільшани – пляж «Ровесник»;

2.Кам’янець-Подільський р-н с.Велика слобода –пляж : «Дністровська рів’єра»;

3.Кам’янець-Подільський р-н с.Велика слобода – пляж «Дві ріки»;

4.Кам’янець-Подільський р-н с.Гораївка – пляж «Бакота»;

5.Кам’янець-Подільський р-н с.Устя – пляж «Смотрич»

6.м.Красилів – пляж «Левада»;

7.Летичівський р-н с.Головчинці

8.м.Полонне – пляж відпочинку;

9.м.Старокостянтинів – пляж «Русалонька»;

10.м.Славута – міський пляж;

11.м.Нетішин – міський пляж;

12.м.Хмельницький – міський пляж

Пляж може офіційно розпочати свою роботу лише за наявності комісійно підписаного Паспорту, який видається власнику за позитивними результатами комісійного обстеження та при наявності лабораторних досліджень води, піску, грунту.

Відповідно до вимог Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, пляж має бути забезпечений достатньою кількістю урн для сміття, контейнерів для зберігання побутових відходів, необхідною кількістю громадських вбиралень, з розрахунку  одне місце на 75 відвідувачів. На території пляжів мають бути встановлені фонтанчики з підведенням до них питної води, призначеної для споживання людиною, яка б відповідала санітарно-гігієнічним вимогам.

Крім того, для проведення поточної дезінфекції роздягалень, вбиралень, тощо власники (балансоутримувачі) пляжів повинні забезпечити наявність достатньої кількості мийних та дезінфікуючих засобів, дозволених до застосування в Україні.

Щорічно на пляж потрібно підсипати чистий пісок, та не рідше одного разу на тиждень проводити механізоване рихлення його поверхневого шару, з видаленням зібраних відходів.

На жаль, на сьогодні, за інформацією фахівців Держпродспоживслужби, з незрозумілих причин, власники пляжів та керівники окремих районів не ініціюють питання проведення обстежень територій пляжів, що свідчить про їх неготовність до початку роботи у літній сезон.

Станом на 31.05.2017р. комісійно були підписано документи лише на 2 пляжі у м.Нетішині та м.Полонному. За зверненням власників проведені обстеження пляжів у м.Хмельницькому, та м.Старокостянтинові. Надано ряд пропозицій по їх облаштуванню. Враховуючи результати проведених лабораторних досліджень води питних фонтанчиків, водойми, піску, грунту, та виконання вимог наданих пропозицій, вирішується питання надання дозволу на початок їх роботи.

Посадовець підкреслив, що з метою постійного стеження за епідемічною безпекою на пляжах, їх власникам необхідно постійно та  періодично, не рідше 1 разу на 10 днів проводити лабораторні дослідження води відкритих водойм.

На сьогодні результати проведених моніторингових лабораторних досліджень води відкритих водойм, піску, грунту в рекреаційних місцях (11 пляжів, крім Головчинець) свідчать про відсутність перевищень нормативних показників у відібраних пробах.

Джерело Хмельницька ОДА

 

 

Автор: Алла Самойленко