Новини
Суспільство

На Хмельниччині налаштовані попереджати підліткову злочинність

Правоохоронці Хмельниччини, керівники органів державної виконавчої влади і місцевих прокуратур на спільній нараді розглянули питання попередження правопорушень серед молоді та додержання конституційних прав неповнолітніх у кримінальному провадженні.
У області спостерігається  тенденція до росту рівня злочинності серед підлітків.  Причинами цього є не лише проживання дітей у несприятливому сімейному оточенні, виховання у неблагополучних сім’ях, де батьки неналежно виконують свої батьківські обов’язки, але і в деякій мірі послаблення профілактичної роботи з боку  відповідальних органів.
Під час наради наведено низку резонансних прикладів вчинення підлітками тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема убивств. Окрім цього, двоє неповнолітніх вчинили ряд злочинів у складі організованих злочинних груп. Один з них у складі угрупування вчинив 25 крадіжок чужого майна, а інший разом із спільниками реалізовував особливо-небезпечний наркотик «амфетамін».
Із 58 підлітків, які цього року вчинили злочини, 38 є учнями шкіл та професійно-технічних навчальних закладів.
«Доводиться визнати, що поведінка неповнолітніх правопорушників все частіше носить імпульсивний характер, має ознаки цинізму і жорстокості. Така криміногенна ситуація у підлітковому середовищі не повинна залишатись непоміченою уповноваженими органами поліції, пробації та служб державної системи профілактики», – наголосив перший заступник прокурора Хмельницької області Сергій Ромась.
Після обговорення усіх конструктивних пропозицій, учасники наради розробили спільні заходи, які дадуть змогу злагоджено і ефективно покращити систему профілактики правопорушень серед дітей.
Інформація прес-служби прокуратури Хмельницької області.

Автор: Алла Самойленко