Новини
Суспільство

Щоб Хмельницьке сміттєзвалище не повторило долю Грибовицького

Вже не перший рік питання Хмельницького полігону твердих побутових відходів є найбільшою екологічною проблемою міста. З кожним роком кількість відходів на ньому зростає, що в свою чергу може становити загрозу як для навколишнього природного середовища, так і може призвести до таких трагічних наслідків, як на Грибовицькому сміттєзвалищі.

Державною екологічною інспекцією в Хмельницькій області ще в 2008 році було тимчасову заборонено (зупинено) господарську діяльність ХКП “Спецкомунтранс” з експлуатації полігону твердих побутових відходів в м. Хмельницькому. Вищезгадане рішення було прийнято як наслідок суттєвих порушень вимог природоохоронного законодавства при експлуатації полігону ТПВ, виявлених інспекцією під час перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства.

Проте,  наприкінці 2009 року Господарським судом Хмельницької області було прийнято рішення про визнання протиправним та скасування рішення про тимчасову заборону (зупинення) господарської діяльності ХКП “Спецкомунтранс” з експлуатації полігону твердих побутових відходів в м. Хмельницькому.

Працівниками Держекоінспекції неодноразово проводились перевірки дотримання вимог природоохоронного законодавства ХКП “Спецкомунтранс” з експлуатації полігону твердих побутових відходів. За результатами перевірок відповідальні особи притягувались до адміністративної відповідальності та вносились приписи щодо усунення виявлених порушень, які станом на сьогоднішній день так і залишились не усунутими, що в свою чергу може призвести до екологічної катастрофи.

З метою уникнення екологічної загрози, Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звернулась з відкритим листом до Хмельницького міського голови щодо припинення експлуатації полігону твердих побутових відходів в м. Хмельницькому та вирішення питання щодо будівництва сміттєпереробного заводу (текст листа додається).

Автор: Алла Самойленко