Новини
Бізнес

В чому помиляються хмельницькі підприємці

Зараз на обліку в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) по Хмельницькій області перебуває близько 30 тисяч юридичних осіб і найбільше, звісно, у Хмельницькому  – 38% від загальної їх кількості. На другому місці Кам’янець-Подільський  (7%) та Хмельницький  район (6%). У цих регіонах і рівень насиченості суб’єктами в розрахунку на 1000 осіб наявного населення значно перевищує середній рівень по області. 
Найпоширенішими організаційними формами суб’єктів економіки залишаються приватні підприємства та товариства з обмеженою відповідальністю, частка яких в загальній сукупності юридичних осіб на початок квітня 2017р. становила 44%. 

Кількість підприємців збільшується. Протягом першого кварталу поточного року на облік взято три з половиною сотні юридичних осіб.

Кожен підприємець, започатковуючи свій бізнес, ставить перед собою мету та мріє досягнути певних фінансових результатів. Але у когось справи йдуть непогано, а у когось не все виходить так, як би того хотілося.

Спеціальної літератури є досить, аби отримати теоретичні знання. А як на практиці? Досвід – син важких помилок, бо не помиляється той, хто нічого не робить. Важливо зробити висновки і не робити помилок надалі.

Є у Хмельницькому громадська організація «Картка хмельничанина». Її партнерами є кілька сот підриємців, які надають послуги і реалізують різноманітні товари. Мешканці Хмельницького, які користуються їхніми послугами як власники «Картки хмельничанина», отримуючи замовлення через безкоштовну службу доставки, справу мають тільки з кур’єром і переймаються тільки тим, щоб вчасно зробити замовлення через диспетчерську службу і перевірити якість того, що замовлено і доставлено.

Однак кожен з нас придбає товари чи продукти харчування, отримує послуги щодня в торгових точках, салонах, тощо. І, на превеликий жаль, ми не завжди залишаємося задоволеними якістю обслуговування. Громадська організація «Картка хмельничанина», виконуючи функцію посередника між підприємцями і споживачами, ініціювала опитування серед хмельничан з метою виявити помилки, які роблять підприємці Хмельницького. Звичайно, думку містян в першу чергу почують партнери «Картки хмельничанина», і напевно прислухаються до голосу народу. Але інформація, яку буде викладено нижче, буде корисною для усіх, хто працює з людьми та робить бізнес у Хмельницькому і не тільки.

 

Схоже на те, що у  Хмельницькому тільки одиниці підприємств аналізують свою роботу. У місті майже відсутнє використання комплексного маркетингову підходу та, головне, аналізу в бізнесі. Це дуже прикро, тому що в умовах такої жорсткої конкуренції тільки аналіз і використання маркетингу дозволить отримувати прибуток. Все інше веде до виживання та банкротства підприємств.

 

За спостереженнями небайдужих хмельничан, найбільш поширені помилки підприємців і поради для них такі:

  1. Відвідувачі перестають ходити до вас коли на ваших дверях табличка “обід/вихідні/на замовлення/”вийшла на 5 хвилин”.
  2. Якщо немає функціональних обов’язків і детального опису робочих процесів, працівники поступово починають займатися на робочому місці своїми особистими справами.
  3. Якщо підприємець сам працівник на своєму підприємстві – забудьте про вихідні і відпочинок. Святкувати підприємець може тоді, коли хтось на його підприємстві отримує понаднормову зарплатню за роботу у вихідні.
  4. Якщо у вас не бізнес b2b, якщо ви продаєте товари/послуги в роздріб – забудьте про те що є кращі чи гірші клієнти. Як тільки ви починаєте перебирати відвідувачами, намагаючись оцінити,, скільки в кого грошей в кишені, ви починаєте плодити негативні чутки про ваше підприємство. І відвідувачів стає менше.
  5. Інформація нічого не коштує, якщо це не секретна інформація. Консультуйте завжди і всіх, щиро намагайтеся допомогти порадою, якщо можете це зробити. Не проконсультуєте ви – проконсультує ваш конкурент, або Google (в якому розміщена реклама конкурента).
  6. Не знаєте в чому перевага вашого товару? Гадаєте ваша пропозиція така, як у всіх? Знайдіть унікальність якомога швидше. Нікого не цікавить товар, який можна купити будь-де за тією ж ціною. Якщо це не fmcg. Тоді унікальні властивості мають бути у місця торгівлі. Але мають бути! При тому простими і зрозумілими навіть дитині.
  7. Реклама – це обізнанність про вас тут і зараз. Якщо ваш ресторан перехожий не назве в числі перших трьох – про вас не знають. А “піти туди – не знаю куди”– справа не з легких. Але реклама має дивувати і запам’ятовуватись. Фрази типу “магазин «МЕБЛІ» на тому ж місці продає ті самі меблі” ніхто не помічає. Немає інших ідей? Запросіть спеціаліста або виплатьте персоналу премію за нових відвідувачів.
  8. Дякуйте відвідувачам за погані відгуки про вас. Вони – ваші союзники, адже в іншому випадку могли б промовчати і злорадно посміхатися. Погані відгуки – це інструкції до виконання. Просто приберіть те, що заважає і дратує, і робота піде краще.
  9. Виконуйте обіцяне в умовах акції. Навіть якщо покупець обхитрив вас. Зекономлені 2% при відмові у продажу товару зі знижкою на знижку не зроблять вас мільйонером. А постійних покупців (друзів) можете втратити.

Саме про ці і інші речі «Карта хмельничанина» розмовлячє зі смвоїми підприємствами-партнерами.
Але це має бути важливим для усіх хмельничан, адже ми всі – клієнти один одного в цьому місті!

 

Автор: Адміністратор сайту