Новини
Суспільство

На Хмельниччині сума невикористаної субсидії, яка підлягатиме монетизації, складатиме близько 68,3 млн. гривень

На нараді, яку провів Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко 15 червня, обговорили питання забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення з 1 січня 2017 р. мінімальної заробітної плати до 3200 гривень, та хід виконання постанови Кабінету Міністрів України щодо виплати громадянам невикористаних сум житлових субсидій. У нараді взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Корнійчук та т.в.о.першого заступника голови облдержадміністрації Олег Гуменний.

На нараді зазначили, що кількість людей, які отримували заробітну плату менше 3200 грн у квітні місяці зменшилась у порівнянні з січнем на 300 тисяч. У порівнянні з минулим роком темпи зростання заробітної плати перевищили темпи інфляції, реальна заробітна плата зросла за 4 місяці 2017 року на 20%.

Аналізуючи ситуацію із реалізацією ініціативи Уряду щодо монетизації субсидій, зокрема залишку невикористаної субсидії, Віце-прем’єр-міністр повідомив, що на даний час близько 1,5 млн. сімей-одержувачів субсидій внесені в списки на відшкодування субсидій. До 1 липня вони мають бути поінформовані про наявність у них економії, права на монетизацію цього залишку та необхідність подання заяви до управлінь соціального захисту з метою подальшого отримання цих грошей. До 1 вересня має бути у повному обсязі забезпечено виплату коштів.

Окремо міністр порушив питання щодо численних звернень громадян про нарахування неіснуючих заборгованостей надавачами послуг, які аргументують такі дії необхідністю сплати обов’язкової частки платежу за комунальні послуги, що ними надаються. Він зазначив, що до Міністерства надійшла величезна кількість звернень від громадян з цього приводу.

«Хочу чітко прояснити – якщо люди зекономили субсидію, і ця субсидія закриває практично усі розрахунки по газу, то вимога сплати обов’язкової частки платежу – абсолютно не законна. Тому несплата обов’язкової частки платежу, в разі наявності невикористаних сум субсидій, не може бути підставою для нарахування отримувачу боргів», – наголосив міністр соціальної політики України Міністр.

Урядовець поінформував, що порядок розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидій для відшкодування витрат на оплату послуг централізованого опалення та теплопостачання, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, послуг з газо- і електропостачання для індивідуального опалення регулюються постановою КМУ №534 від 23 серпня 2016 року.

Так, відповідно до існуючих норм, виникнення заборгованостей можливо лише в трьох випадках:

1. у разі споживання домогосподарством послуг понад встановлені соціальні норми;

2. несплата рахунку за спожитий газ у травні 2017 року;

3. наявна заборгованість на початок опалювального сезону, яка не сплачена отримувачем субсидії протягом опалювального періоду (така заборгованість субсидією не перекривається).

«Але є борги, які створюються штучно газопостачальними організаціями, і їх потрібно контролювати. Тому звертаюся до керівників органів соціального захисту населення, які повинні провести звірку з відповідними постачальниками послуг та інформувати керівництво обласних державних адміністрацій і правоохоронні органи про виявлені порушення з боку таких організацій. Ті, хто намагається нажитися на людях, – повинні притягатися до відповідальності», – резюмував Андрій Рева.

На завершення наради представники усіх регіонів коротко відзвітували про роботу, проведену в областях для реалізації рішень Уряду щодо виплати мінімальної зарплати та монетизації невикористаного залишку субсидій.

Доповідаючи про заходи, що вживаються на Хмельниччині, Олег Гуменний зазначив, що в області проводиться організаційно-правова робота щодо реалізації Програми житлових субсидій з урахуванням прийнятих змін.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, у Хмельницькій області скористалося житловою субсидією 265 тис, сімей.

Підприємствами з газо- та електропостачання передано структурним підрозділам з питань соціального захисту населення списки на 117707 осіб, які мали на рахунках зекономлені суми невикористаної субсидії на оплату послуг з газо- та електропостачання для індивідуального опалення.

Орієнтовна сума частини невикористаної субсидії, яка підлягатиме монетизації, складатиме близько 68.3 млн. гривень.

З метою інформування населення щодо отримання частини невикористаної суми субсидії готівкою за домовленістю з ПАТ «Хмельницькобленерго», ТОВ «Хмельницькгаз збут», ДП ПАТ «Шепетівкагаз» в платіжних повідомлення тих абонентів, в яких була невикористана сума субсидії, буде зазначено інформацію про необхідність подання до 1 вересня заяви управлінню соціального захисту населення.

Крім того, структурними підрозділами з питань соціального захисту населення проводиться робота щодо повідомлення зазначених у списках осіб про необхідність подання до 1 вересня заяви, на підставі якої буде проведено виплату частини невикористаної субсидії.

Джерело: www.adm-km.gov.ua

 

Автор: Алла Самойленко