Новини
Події

У Хмельницькому Сергій Тарута презентував Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030»

14 червня Хмельницький відвідав Сергій Тарута.  Політик мав зустрічі зі студентами, професорсько-викладацьким колективом національного університету. Завершив свій візит Сергій Олексійович зустріччю з місцевими підприємцями в Агенції сталого розвитку. На ній він  презентував Доктрину збалансованого розвитку «Україна 2030».

Над Доктриною працювала дослідницька група «Аналітична платформа стратегічних комунікацій».

Доктрина «Україна 2030» – це  науково-обгрунтована система принципів, соціально-економічних і політичних механізмів розвитку людини і суспільства в Україні.

Очевидно, що українська економіка і державне управління країни потребують модернізації і адаптації до світових трендів.  Саме це буде запорукою економічного зростання і позитивних змін у суспільстві. На жаль, раніше довгострокової стратегії не було. Вперше в Україні вдалося об’єднати широке коло бізнесу для створення такого плану. Доктрина «Україна 2030» була презентована  за кордоном і отримала експертну оцінку провідних фахівців . Німецькі експерти, зокрема, наголосили на необхідності суттєвих змін у банківській системі. За умови їх здійснення Німеччина готова лобіювати інтереси України у Європі. Англійці пропонують застосувати нову для України модель економічного розвитку і вважають, що навіть при значних ризиках це підвищить зацікавленість світової спільноти до нашої країни.

У Доктрині говориться про те, що рівень ВВП 2030 року може сягати 710-750 млрд.США. Найвищі показники ВВП минулих років: 2007 рік – $ 179,99 млрд, 2013 рік – $183,3 млрд. Після цього спостерігалося різке падіння ВВП аж дo $90,62 млрд. у 2015 році, і тільки у 2016 році ВВП виріс до $ 92,6 млрд. Такого різкого падіння не спостерігалося протягом 25 років. За усі роки української незалежності відбувся спад вітчизняної економіки на 60%, що змістило Україну з 10 місця в Європі на останнє.

Національна валюта знецінилася, реальний дохід населення знизився більш ніж на третину. Населення збідніло, а рівень безробіття зріс. Минулий рік характеризувався відносною макроекономічною стабільністю, однак є чинники, які стримують масштабне відновлення економічної активності в Україні.

Розробники  Доктрини вказують на  принципові системні помилки існуючих стратегій, зокрема помилки управління, ставку на закордонну і міжнародну кредитну допомогу, руйнівні заходи порятунку банківської системи, залишення поза увагою освіти і науки, тощо.

За часи незалежності практично не відбулися зміни у системі державного управління і збереглися елементи неефективної радянської системи управління на всіх рівнях, а зміни носили косметичний характер.

Останнім часом катастрофічно зменшилися інвестиції в економіку.  Розвиток України гальмують втрати від військових дій на Сході (25% ВВП), значний рівень тіньової економіки, масштабна корупція на всіх рівнях, неефективна система пенсійного забезпечення, державний та гарантований державою  борг (на кінець 2016 року він досяг 71 млрд.доларів США з 64,3% зовнішнього боргу) та велика енергоємність ВВП України.

Чинна економічна модель потребує реформування. Революція Гідності визначила політичний курс України на асоціацію з Європейським Союзом.  Це означає, що Україна має дотримуватися європейських цінностей: верховенства права, поваги до людини, безпеки життя, розвитку національної економіки.

Аналізуючи світові горизонти розвитку, зіставляючи наявні сильні та слабкі сторони національної економіки, Доктрина визначає, що головним багатством і ключовим потенціалом України є людський капітал. Інвестиції у людський капітал є найвигіднішими і для суспільства загалом, і для окремої людини.

Великого значення розробники Доктрини також приділили питанню захисту довкілля, підтримки і розвитку національної науки і культури.

Але основне питання – як залучити в українську економіку інвесторів? Як повернути довіру зовнішніх інвесторів і фінансово стимулювати розвиток української економіки?

Ці та інші важливі питання висвітлені у Доктрині «Україна 2030». Торкнулися їх і учасники зустрічі з Сергієм Тарутою.

 

 

Алла Самойленко за матеріалами Доктрини збалансованого розвитку «Україна 2030»

Автор: Алла Самойленко