Новини
Суспільство

Селяни у Дунаєвецькому районі не змирилися зі зниженням закупівельної ціни на молоко

Молоко – один з найпопулярніших продуктів харчування. Молокопереробні підприємства і приватники проводять закупівлю молока у населення, але не завжди ця ціна влаштовує селян. Останні вважають, що ціна занадто низька, зважаючи на сладність утримання корів і великі трудозатрати. Закупівельні ціни встановлюють заготівельники, однак справеливою ця ціна може бути тільки за умови конкуренції. Однак мешканці села Тинна Дунаєвецького району Хмельницької області зіткнулися з ситуацією, коли ціну на молоко знизили одночасно ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза», ФОП Гніздовський М. Й.. Сталося це на початку поточного року. Молоко, яке здавало від підсобних господарств населення вказаного села, з невідомих причин здешевіло на 50 копійок: з 5.50 до 5.00 грн за літр. Тому жителі села Тинна звернулися до Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Розглянувши звернення селян, Відділення встановило відсутність об’єктивних причин для одночасного зниження ціни до однакового рівня у січні – березні 2017 року. Така ситуація на ринку не могла скластися при наявності конкурентного середовища, а була штучно створеною вищезазначеними суб’єктами господарювання.
Відділення рекомендувало ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» та ФОП Гніздовському М. Й., вжити заходи для усунення причин, що сприяють здійсненню антиконкурентних узгоджених дій шляхом вчинення схожих дій, які можуть призвести до обмеження конкуренції.

 

За матеріалами Хмельницького відділення АМКУ

 

Автор: Алла Самойленко