Новини
Суспільство

«Віньковецький комунсервіс» притягнуто до адміністративної відповідальності за забруднення річки Калюс

Наприкінці травня цього року до Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області звернулись мешканці села Цівківці Новоушицького району щодо забруднення річки Калюс. На думку заявників, забруднення могло статись внаслідок господарської діяльності ТОВ «Віньковецький сирзавод».

З метою перевірки тверджень, викладених у зверненні 30 травня посадовими особами Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області проведено позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Віньковецький сирзавод». За результатами перевірки встановлено, що суб’єкт господарювання здійснює скид стічних вод до каналізаційної мережі Комунального підприємства «Віньковецький комунсервіс» на підставі договору.

В ході перевірки відділом інструментально-лабораторного контролю відібрані проби зворотних вод, що скидались  комунальним підприємством, та проби поверхневих вод річки Калюс. За результатами лабораторних досліджень інспекцією виявлені перевищення показників ГДС по таким забруднюючим речовинам, як:

сухий залишок – 2102 мг/дм3 (при дозволеному – 100 мг/дм3),;

завислі речовини – 56,8 мг/дм3 (при дозволеному – 17,88 мг/дм3);

ХСК – 281 мг/дм3 (при дозволеному – 80 мг/дм3);

БСК5 – 44,6 мг/дм3 (при дозволеному – 15,0 мг/дм3).

За таких обставин, приймання стічних вод підприємств молокопереробної галузі, які характеризуються високою агресивністю свого середовища та високим забрудненням, є неприпустимим і таким, що суперечить принципу забезпечення раціонального використання і охорони  вод та відтворення водних ресурсів

За виявленні правопорушення, посадову особу КП «Віньковецький комунсервіс» притягнуто до адміністративної відповідальності та внесено припис суб’єкту господарювання  щодо усунення виявлених порушень природоохоронного законодавства.

Окрім того, з метою раціонального використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів, недопущення забруднення водних об’єктів Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області звернулась до Голови Віньковецької селищної ради з листом розробити заходи щодо охорони вод та відтворення водних ресурсів на території Віньковецької селищної ради, забезпечити здійснення контролю за використанням і охороною водних ресурсів.

Разом з тим Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області інформує, що в разі зволікання з боку посадових осіб КП «Віньковецький комунсервіс» щодо припинення скидання недостатньо очищених стічних вод у річку Калюс, незадовільну роботу очисних споруд інспекція буде змушена звернутися до суду з відповідним позовом щодо тимчасової заборони скидання стічних вод у водний об’єкт.

 

Автор: Адміністратор сайту