Новини
Суспільство

Обережно: у хмельницьких лісах змії!

Відпочиваючі, перебуваючи за містом, не думають про те, що в літній час в лісах і на луках може бути багато змій, зустріч з якими не завжди закінчується благополучно. Не завжди ця змія може бути безпечною. Іноді це звичайний вуж. Зустріч з ним нічим не загрожує  відпочиваючому. Але буває таке, що людина натикається на гадюку, укус якої може спричинити вельми плачевні наслідки. І краще, якщо відпочиваючий знає, як відрізнити вужа від гадюки. Це позбавить його від паніки при зустрічі з вужем і змусить поводитися обережніше при вигляді гадюки.

Відмінності між вужем і гадюкою :

за формою тіла  

Тіло у вужа поступово звужується до хвоста, тому сам хвіст у нього довгий. У гадюки навпаки, хвіст короткий, і тіло  товстіше, ніж у вужа, і звужується різко. Тобто її тіло має на всій протяжності практично однакову товщину, а до хвоста різко звужується. Тому тіло гадюки виглядає майже як обрубане.

за кольором шкіри

Колір шкіри у вужа і гадюки теж різний. У гадюки  на спині  є візерунок у формі зигзага, а у вужа такого візерунка немає. Тому слід звернути увагу на колір змії при зустрічі з нею. Але не треба забувати, що існують і чорні гадюки. У них немає візерунка у формі зигзага на спині. А також можуть ввести в оману плями на шкірі водяного вужа. Вони розташовані в шаховому порядку і можуть здатися зигзагоподібним візерунком і навести на думку, що перед людиною – гадюка, а не вуж. Але при більш уважному розгляді можна побачити, що цей візерунок складається не з суцільного зигзага, а з окремих цяток. Такий візерунок може бути на шкірі водяного вужа, але не зустрічається на шкірі гадюк.

по очах

Зрозуміти, вуж або гадюка, можна по очах змії. Точніше по їх зіницям. У вужа — звичайні круглі зіниці, а от у гадюки вони вузькі і вертикальні.

по  формі голови

Форма голови у вужа і гадюки також відрізняються. У гадюки вона більш загострена і трикутна, і покрита дрібними щитками, в той час, як у вужа на голові великі щитки і сама голова ближче до овальної форми.

за плямами на щічках

У вужа на щічках розташовані яскраві плями. Вони можуть бути як жовтого, так і яскраво-оранжевого кольору. Ці плями відразу ж впадають в очі, тому відрізнити вужа від гадюки стає набагато простіше. Крім звичайного вужа існує ще й водяний вуж. Через це відрізнити вужа від гадюки вдається не завжди. У водяного вужа немає жовтих або оранжевих плям на щічках.

за способом розмноження

Гадюки — живородні змії. Тому, знайшовши гніздо зі зміїними яйцями, можна сміливо стверджувати, що це не яйця гадюки.Злучаються гадюки тільки попарно, в той час, як вужі займаються цим у великому клубку.

за місцем перебування

Побачивши змію на дереві або гілках куща, з впевненістю можна сказати, що це вуж, а не гадюка. Гадюки, на відміну від вужів, не лазять по деревах.

Навіть знаючи все це, не слід забувати, що укус гадюки може бути смертельно небезпечним. Якщо, все-таки, вкусила гадюка, необхідно надати першу допомогу потерпілому.

Ознаками укусу є запаморочення та підвищення температури. Ознаками є також запалення лімфатичних вузлів, тому що отрута проникає достатньо глибоко.

А тому при укусі:

– по-перше, треба знерухомити постраждалу кінцівку, щоб отрута якомога повільніше розходилася.

– По-друге, потрібно накласти лід, що також буде додатковим стимулом, щоб отрута в організмі не поширювалася.

– По-третє, накласти м’яку шину, але ні в якому разі не джгут. Джгут, особливо якщо він накладений на більше, ніж 1 годину, провокує некроз м’яких тканин. І, звичайно, треба якнайшвидше доставити людину в медичний пункт.

Треба пам’ятати, що найчастіше змії виповзають на добре прогріті сонцем місця, щоб погрітися, часто поблизу місць життєдіяльності людини, а тому потрібно знати такі основні правила поведінки:

–  якщо ви побачили змію, намагайтеся тихо і повільно повернутися назад, в жодному випадку не провокуйте її різкими рухами;

–    якщо плануєте похід до лісу, обов’язково взувайте міцне і якомога вище взуття, наприклад, гумові чоботи, вдягніть штани, які не  щільно облягають ноги, якщо  на ногах черевики, то штани слід заправити в них, також  візьміть довгу палку- посох для того, щоб розсувати зарості.

Будьте обачні та обережні!!!

Прес-служба Хмельницького ЛМГ

Автор: Адміністратор сайту