Новини
Суспільство

Хмельничани знають краще свої права, ніж обов’язки

Під час декади правових знань до 21-ї річниці Конституції України  пройшло опитування “Твої права та обов’язки” серед хмельничан та гостей міста, повідомляють у Головному територіальному управлінні юстиції у Хмельницькій області.

Анкетування охопило різні вікові категорії: до 18 років – 8%, від 18 до 35 років – 47%, більше 35 років – 45%.

Як правило, основна частина опитуваних стверджують, що не цілком обізнані у своїх правах.

Більшість людей, яких опитали у цілому орієнтуються у своїх правах (76%). Найчастіше лунали такі відповіді як право на освіту, медицину, працю, життя, свободу слова.

Проте, що стосується обов’язків як громадян України, то тут обізнаність людей уже менша (57%). В основному, керуються обов’язком не порушувати Конституцію і Закони України.

Ще одним запитанням було: «Хто на Вашу думку є юристом?». На що частіше відповідали: «Це людина, яка отримала відповідну освіту, орієнтується в юридичних питаннях, захищає права та інтереси інших». Отож, в разі необхідності громадяни знають, хто може захищати та відстоювати їхні права.

Коли мова зайшла про сферу суспільного життя, яку першочергово необхідно реформувати, то громадяни наголошували на поганому рівні медицини (25%), освіти (24%), роботи владних структур (21%), військової справи (12%),  інше (18%).

Аналізуючи результати опитування, можна зробити висновок, що населення нашого міста доволі добре орієнтується у поставлених питаннях. Проте, громадяни вважають, що недостатнє фінансування важливих суспільних сфер життя впливає на їх якість.

Автор: Алла Самойленко