Новини
Суспільство

На Хмельниччині “чорні” археологи руйнують старовинне трипільське поселення

У селі Сокіл Кам’янець-Подільського району, яке знаходиться у неповторному куточку державного заповідника “Подільські товтри”,  групка молодиків руйнує старовинне трипільське поселення, яке датується ІІІ-V тисячолліттям до нашої ери. Про це повідомляє виданню “Вечірній Кам’янець” Дана Нарольська.

Вандали представляються київськими археологами, хоча серед них впізнано жителів Кам’янця-Подільського.

Раніше вони копали цілодобово, проте, коли в жителів села закралися сумніви щодо законності їх діяльності, вони працюють вночі та так, що на ранок залишають нові сліди своїх “досліджень”.

Це сліди не просто перекопаної поверхні грунту: вандали заглиблюються до 2-3 метрів, руйнуючи при цьому, а іноді і залишаючи під відкритим небом, фрагменти старовиного житла, посуду.

На фото видно залишки стін старовинного житла : розкидані цеглини, тунелі, які можуть бути залишками кімнат, велика кількість побитого старовинного посуду з характерним орнаментом та предметів життєдіяльності наших пращурів.

Після того, як вандали дізналися про насторогу людей відносно їхньої “діяльності”, почали поширювати чутки про те, що якщо на цьому поселенні будуть проводитись офіційні розкопки, мешканцям села зруйнують їхнє теперішнє кладовище.

Звісно ж, що ніхто в те не вірить, але дехто зайвий раз не хоче вплутуватись у це питання. Зрозуміло, що з часом всі зрозуміють важливість того, який неоціненний скарб знаходиться у їхній власності, але є побоювання, що поки це станеться, злодії нанесуть нищівної шкоди неоціненним артефактам. Також цілком зрозуміло й те, що ні в держави, ні в громади немає коштів на проведення археологічних досліджень, але є можливість зупинити беззаконня, а матінка-природа, яка законсервувала і зберегла цей скарб до наших часів, і надалі про них потурбується. І дасть Господь, не ми, то можливо наші діти будуть вивчати історію своїх далеких пращурів не з картинок у підручниках, а із збереженої нами сьогодні спадщини.

Фото “Вечірній Кам’янець”

Автор: Алла Самойленко