Новини
Суспільство

Найзакритішою з рад Хмельниччини визнано обласну, а найвідкритішою – міську раду обласного центру

Представники Коаліції «Прозорі ради» проаналізували нормативні документи Хмельницької обласної, Шепетівської Хмельницької та Старокостянтинівської міських рад на предмет наявності норм, що забезпечують прозорість, відкритість, підзвітність їх роботи.

Також було проаналізовано аналогічні норми у міських радах Дніпропетровської, Рівненської та Закарпатської областей.

Дослідження проводилось у кількох аспектах: наявності обов’язкових антикорупційних норм, наявність норми гендерної рівності та наявність провідних прогресивних практик.

Серед лідерів з впровадження антикорупційного законодавства області виявилась Хмельницька міська рада із показником, за яким у всеукраїнському рейтингу вона зайняла четверте місце. Найгіршою виявилась Хмельницька обласна рада.

У розрізі впровадження практик, що регулюють гендерну рівновагу у роботі та прийнятті рішень, перших три місця у загальному рейтингу зайняли Шепетівська, Хмельницька та Старокостянтинівська міські ради. Хмельницька обласна рада зайняла тринадцяте  місце з двадцяти  можливих.

У дослідженні впровадження прогресивних практик місцевого самоврядування Хмельницька міська рада посіла третє місце, поступившись Дніпровській та Кропивницькій міським радам. Серед аутстайдерів виявились Хмельницька обласна та Шепетівська міська ради, котрі зайняли тринадцяте та чотирнадцяте місця.

Варто зазначити, що активісти не тільки проаналізували нормативні документи, але й направили у керівництво рад листи з переліком рекомендацій.

«Подальша наша діяльність буде спрямована на впровадження наших рекомендацій у відповідні нормативно правові акти», зазначив координатор Коаліції «Прозорі ради» у Хмельницькій області Олег Черненко.

Автор: Алла Самойленко