Новини
Суспільство

Як можуть реагувати сусідні держави на добудову Хмельницької АЕС?

У неділю, 9 липня, завершилось засідання Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка  не підтримала проект резолюції Литви про порушення прав людини в Білорусі і недотриманні норм міжнародного права при будівництві Білоруської АЕС. Чи можуть зіткнутися проекти України з добудови Хмельницької АЕС і будівництва нових блоків на Рівненській АЕС з протидією сусідніх держав?

На думку українських експертів, реалізація таких великих проектів, як будівництво нових атомних енергоблоків, завжди буде знаходитися під пильною увагою сусідніх держав, і, звичайно, не можна виключати спроб протидії. Однак, парламентська асамблея ОБСЄ продемонструвала, що чітке дотримання технології та виконання рекомендацій міжнародних організацій робить політично вмотивовані претензії безпідставними в очах європейських країн.

«Білорусь надала Литві всі матеріали з безпеки проекту Білоруської АЕС, які та зажадала, грунтуючись на нормах міжнародного права. Крім того, МАГАТЕ та інші міжнародні організації дали позитивну оцінку роботі, виконаній білоруською стороною. Однак Литва наполягає на тому, щоб не будувати цю АЕС. Хоча з точки зору безпеки той проект повністю задовольняє всі сучасні вимоги, в тому числі рекомендації та стандарти МАГАТЕ », – вважає екс-глава Держатому України Георгій Копчинський. За словами експерта, цей досвід Україні необхідно врахувати при плануванні розвитку своєї атомної генерації.

У свою чергу, експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, що прагматична позиція Європи є хорошим сигналом для інших країн, які планують розвивати атомну енергетику, в тому числі для України. «20 європейських країн, не підтримали резолюцію Литви. Це свідчить про те, що, незважаючи на наявність розбіжностей всередині ЄС між країнами старої і нової Європи, при прийнятті рішень враховується, перш за все, чітке дотримання всіх юридичних і технологічних вимог і норм міжнародного права. Це дозволяє звести нанівець спроби лобізму і політично мотивованих рішень в такій сфері, як атомна енергетика », – зазначає він.

Що стосується основних пріоритетів по будівництву нових енергоблоків в Україні на Хмельницькій і Рівненській АЕС, експерти вважають, що серйозних проблем з їх погодженням з сусідніми державами у нас виникнути не повинно. «На перший погляд, Україні навряд чи варто очікувати серйозної протидії своїм атомним проектам. Однак, необхідно враховувати, що у ряду наших сусідів, наприклад, Румунії та Угорщини, є свої інтереси в атомній енергетиці, такі амбіції є і у Польщі. Ці країни навряд чи будуть зацікавлені в посиленні позицій України на експортному ринку електроенергії за рахунок будівництва нових енергоблоків АЕС », – впевнений Юрій Корольчук.

При цьому, за його словами, основні проблеми цих проектів можуть виникнути не зовні, а зсередини. Перш за все, мова йде про вибір проекту нових атомних блоків, від якого багато в чому буде залежати їх рівень безпеки і ставлення до них світової громадськості. І, звичайно ж, вирішальним фактором для реалізації таких серйозних інфраструктурних проектів буде питання фінансування.

Про центр:

EUAXIS – незалежний інформаційно-аналітичний центр з питань ядерної енергетики України та інших країн, які роблять ставку на розвиток цього виду генерації.

Головна мета центру – підвищення обізнаності про сучасні вимоги до безпеки експлуатації АЕС, перспективи розвитку атомної генерації, забезпеченні потреб економіки доступною електроенергією, а також екологічні аспекти та інноваціях в галузі.

 

За інформацією  інформаційно-аналітичного центру EUAXIS http://www.euaxis.org/

Автор: Алла Самойленко