Новини
Суспільство

Ліси  Хмельниччини облюбував вершинний короїд:  лісівники б’ють на сполох

Від початку року на Хмельниччині  площа  державних лісів, уражених  вершинним короїдом, зросла майже вчетверо.  Колонії  цього шкідника оселяються зазвичай у соснових  лісах,  псуючи деревину, а то й вщент знищуючи її.   Через зміни клімату, які все відчутнішими є і в нашій кліматичній зоні, особливо потерпають від цього паразита північні лісгоспи зони Малого Полісся, де головною лісовою породою є сосна звичайна.  Відповідно до моніторингу , площа виявлених осередків всихання насаджень, пошкоджених вершинним  короїдом, складає 2,4 тисячі гектарів, проти 650-ти на початок року. Такі темпи розповсюдження  короїда можуть призвести до надзвичайної ситуації.

Погіршує стан речей ще й той факт, що поруч із державними лісами, котрими опікується Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства ,  часто межують ліси комунальної форми власності, Міністерство оборони України та інших лісокористувачів, котрі не надто переймаються доглядом  своїх лісових насаджень. А  даних, щодо ураження короїдом  лісів цих користувачів взагалі немає. До того ж в області є чимало лісів, котрі  свого часу насіялися на  колишніх полях. Відтак, нині на землі, кора  у Держгеокадастрі  класифікується як земля сільськогосподарського призначення росте ліс, який фактично ніхто не доглядає. Тому картина  із поширенням колоній короїда лісами Хмельниччини значно масштабніша, ніж відображає статистика держлісгоспу.

Однак, навіть там, де є моніторинг, засоби і  фахівці,  оперативно здійснювати вибіркові та суцільні рубки в зонах ураження лісівникам держлісгоспів Хмельниччини не дозволяє вітчизняне законодавство. Саме тому лісівники області звернулися із вимогою до Держлісагентства про негайне внесення змін у Санітарні правила в лісах України, які сьогодні унеможливлюють оперативно здійснювати санітарні оздоровчі заходи.

Автор: Алла Самойленко