Новини
Суспільство

У Хмельницькому контролюють цільове використанням допомоги сім’ям з дітьми

Станом на 1 липня 2017 року фахівцями із соціальної роботи Хмельницького міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснено 409 вибіркових обстежень сімей з метою контролю за цільовим використанням допомоги сім’ям з дітьми, 4 сім’ям припинено виплату.

Вибіркові обстеження проводяться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 30 жовтня 2014 р. № 623 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо функціональних обов’язків державного соціального інспектора»

Під час відвідування сімей з дітьми, які отримують державну соціальну допомогу при народженні дитини, перевіряючі складають акт перевірки цільового використання державної допомоги при народженні дитини, де вказуються умови, які створені для виховання та розвитку дитини, перевіряється наявність у дитини харчування та одягу відповідно до віку та сезону, наявність засобів гігієни, візка та ліжка тощо.

У більшості сімей батьки належним чином піклуються та створюють умови для проживання та виховання дітей. Проте є випадки, коли батьки ведуть асоціальний спосіб життя (вживання алкоголю, антисанітарні умови проживання, недостатня увага до потреб дитини). В таких випадках сім’я ставиться на облік, як така, що опинилася в складних життєвих обставинах, з нею проводиться відповідна соціальна робота фахівцями центру. В ході здійснення обстеження спеціалісти центру надають соціальні послуги, а також консультації, проводять бесіди з батьками по попередженню дитячого травматизму, оздоровленню та вихованню дітей.

Виплата допомоги припиняється у разі:

– позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

– відмови отримувача допомоги від виховання дитини;

– нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

– відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

– тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання, крім дітей, які народилися під час перебування матері в слідчому ізоляторі або установі виконання покарань за умови перебування дитини разом з матір’ю;

– перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

– смерті дитини;

– смерті отримувача допомоги;

– виникнення інших обставин.

Також у разі, якщо одноразова допомога при народженні дитини оформлена за місцем реєстрації, але сім’я тривалий час за даною адресою не проживає, а проживає у іншому районі, області або за кордоном і перевірити цільове використання коштів немає можливості, виплата допомоги припиняється.

Виплата допомоги припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.

Потрібно зазначити, що рішення про припинення виплати допомоги при народженні дитини не є кінцевим, і виплату допомоги можуть відновити (крім випадку смерті дитини). Для цього особі, яка здійснює догляд за дитиною, потрібно звернутися протягом 6 календарних місяців після припинення виплати допомоги в орган соціального захисту населення з письмовою заявою.

Відповідно до плану роботи Центру означені перевірки будуть проводитися і надалі, говорять у Хмельницькій міській раді.

Автор: Алла Самойленко