Новини
Події

Проблему утилізації львівського сміття доводиться вирішувати Полонській та Понінківській територіальним громадам

Чергову порцію твердих побутових відходів львівського походження   виявили  відразу у двох об’єднаних територіальних громадах Хмельниччини. У Полонській та Понінківській ОТГ. Львіське сміття  невідомі складували на територіях колишніх тваринницьких ферм Новоселицької та Буртинської сільрад. Схоже, що місця обрані невипадково і зловмисники добре знаються на природоохоронному законодавстві. Адже  представники Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області, які провели обстеження місць несанкціонованого складування відходів,  не можуть обрахувати збитки, завдані довкіллю і нарахувати штраф. Бо сміття зловмисники  відвантажили на заасфальтовані майданчики, а не на грунт. Відтак,  методики обрахунку збитків у таких випадках  у вітчизняному законодавстві не прописано. Єдиним законним методом реагування екологічних інспекторів залишалося внесення приписів головам  об’єднаних тергромад, що й було зроблено. Відтак,  у очільників цих ОТГ додалося головного болю, бо саме вони, допоки поліція шукає винуватців,  мали оперативно ліквідувати стихійні сміттєзвалища. Наразі, за словами голови Понінківської ОТГ Григорія Матвіїва, лише  їхній тергромаді довелося утилізувати на своє паспортизоване сміттєзвалище  15 сміттєвозів львівських побутових відходів.  А це понад 600 тонн сміття!  Роботи з утилізації повністю профінансовані з бюджету  місцевої тергромади. Говорити про те, що ці витрати будуть  відшкодовані, поки не доводиться, бо поліція порушила справу за фактом і досі шукає винуватців.

Варто додати, що ті, хто відправив львівські фури зі сміттям на Хмельниччину,  ймовірно, мали свого інформатора. Бо на під’їздах до виявлених  стихійних  смітників із львівським непотребом, були дороговкази та  чітко позначені місця скиду, аби  водії не помилилися поворотом і  чітко знали куди відвантажувати побутові відходи із львівською пропискою.

Для довідки:  Це вже не перший  випадок виявлення стихійного скиду сміття львівського походження  в  Хмельницькій області. Раніше несанкціоновані смітники виявлялися  на Свлавутчині, Деражнянщині, Дунаєвеччині, Городоччині. Нині  на сайті Міністерства екології та природних ресурсів України працює електронний сервіс www.ecomapa.gov.ua – Інтерактивна мапа сміттєзвалищ – на який кожен українець може повідомити про виявлені сміттєзвалища. Цим  сервісом вже скористалася перша тисяча українців. Було виявлено понад 3% сміттєзвалищ з наявних в Україні 30 тисяч (за оцінками експертів). З них 32,32% вже вдалося ліквідувати.

Автор: Адміністратор сайту