Новини
Політика

У партії «Відродження» назвали свої вимоги до пенсійної реформи до другого читання

Пенсійна реформа уряду вимагає серйозного доопрацювання і громадського обговорення. Про це заявив народний депутат України Віктор Бондар, коментуючи нещодавно прийнятий парламентом законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій».

Він повідомив, що під час зустрічі з урядом народні депутати групи «Партія «Відродження» озвучили свої вимоги до законопроекту про пенсійну реформу.

Зокрема, до другого читання з її тексту повинні бути виключені норми про заміну пенсій на соціальну допомогу для тих громадян, стаж роботи яких менше 15 років. А також – прибрані з тексту документа норми про «гібридне» підвищення пенсійного віку і трудового стажу до 35 років.

«Під час голосування за пенсійну реформу ми поставили на перше місце рішення про підвищення пенсій в Україні. Дійсно, пенсійна реформа уряду передбачає перерахунок і збільшення пенсій для 12 мільйонів українців. І ми вважаємо, що це рішення мало бути прийняте ще давно, тому що мінімальна пенсія в $50, яка офіційно встановлена ​​в Україні – це ненормально ні для європейської країни, ні для будь-якої іншої. Але, при цьому, позитивних моментів законопроекту явно недостатньо для того, щоб перекрити збитки від пенсійної реформи в такій редакції. Тому народні депутати групи «Партія «Відродження» чітко заявили уряду, що реформа потребує доопрацювання і широкого громадського обговорення. Поспішати в цьому питанні не можна», – розповів народний депутат України Віктор Бондар.

Він також повідомив, що підвищення пенсій, передбачене законопроектом №6614, стало вирішальним фактором, через який народні депутати, що представляють політсилу у Верховній Раді, вирішили підтримати законопроект Кабміну в першому читанні.

«У нашій депутатській групі йшла довга і нелегка дискусія. Ми зважували всі «за» і «проти». Ряд депутатів поставили питання про те, що ми, в першу чергу, повинні думати про тих, для кого підвищення пенсій, пропоноване урядом – питання фізичного виживання. Затягування підвищення пенсій ще на рік-другий ці люди фізично не переживуть. Ця позиція в результаті взяла гору. Тому ми проголосували за підвищення пенсій з 1 жовтня 2017 року. Недоліки пенсійної реформи Гройсмана нам абсолютно очевидні, у нас є безліч зауважень і правок. І восени ми будемо наполягати на тому, щоб вони були враховані до другого читання законопроекту. Таким чином, народним депутатам довелося вибирати з двох зол найменшу. У випадку з пенсійною реформою уряд змушений буде піти на компроміси і поступки парламентаріям, оскільки без їхніх голосів реформа відбутися не зможе», – розповів народний депутат України Віктор Бондар.

Автор: Алла Самойленко