Новини
Бізнес

На Ізяславщині негода знищила понад 550 гектарів посівів

Важко передати словами, що відчуває хлібороб, коли перед його очима постає страшна картина знищеного негодою поля. Проте стихія не питає,чи добрий ти господар, скільки сил та надії вклав у засіяну землю. Аж тричі – 29 червня, 1 липня, 13 липня – проносився буревій над Ізяславщиною, залишивши після себе чорні поля.

– Наслідки негоди нас шокували, – розповідає керівник місцевого відділку Леонід Лісковий, – Лилося, як з відра і сипало з неба градом, та так, що в селі Білеве місцями граду лежало на поверхні від 10 до 30 сантиметрів.

Ріпак на 169 гектарах вибив градобій майже повністю, відсотків на 10-15, можливо, ще залишилося. Із 259 гектарів озимої пшениці половина знищена. І ріпак, і пшеницю готувалися збирати, а, бач, як вийшло, – з болем продовжує Леонід Леонідович. –Майже усі посіви соняшника на 232 гектарах також знищені, вціліли хіба що відсотків десять.

На гарбузовому полі на 45 гектарах негода не залишила живого місця. Щоправда, на іншому – у 183 гектари, де також висаджували гарбузи, побите лише листя та стебла. Гроза пронеслася смугою, тож тут пошкодження трохи менші.

Бідкаються і сільські жителі – град вибив городину чи не у півсела. Картопля, буряки, інші овочі – все, що так плекали люди на своїх ділянках, знищено вщент.

Інша частина села не так постраждала і все ж стихія, яка тривала 15-20 хвилин, встигла повалити дерева, повибивати шибки у вікнах, зняти шифер, поробити діри в дахах.

Старожили кажуть, що на своєму віку такого ще не бачили.

Три буревії стали важким випробуванням і для аграріїв, і для місцевих жителів. Особливої біди завдав останній – 13 липня, в обідню пору. На території села Кіндратки, де також господарює «VITAGRO», постраждали посіви ріпаку. А в сусідній Припутній, де працює інший інвестор, добряче «пошматувало» приміщення ферми, вітрюган зняв дах і легко перекинув його в інший бік.

– Збитки зрозуміло, надзвичайно великі, – додає Леонід Лісковий. – Цими днями у Білевому працюватиме комісія, яка й визначить їх остаточну суму. Радитимемося з фахівцями, як бути далі, що робити з полями, які понівечила страшна негода.

Джерело

Автор: Адміністратор сайту