Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому розробили план збереження старого міста

“Хоча Хмельницький не має такого історичного середовища, як деякі інші міста, але куточки старого міста ми просто зобов’язані зберегти і встановити чіткі містобудівні правила в історичній частині міста” – зазначив заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Саме для цього департамент архітектури містобудування і земельних ресурсів замовив Історико-архітектурний опорний план міста. Над роботою працював авторський колектив “Інституту культурної спадщини” Всеукраїнської ради з охорони культурної спадщини.
Одна з розробників опорного плану, заступник директора Інституту культурної спадщини Людмила Томілович, спеціально приїхала у Хмельницький, аби представити роботу. У своїй доповіді зазначила, що під час розробки бралися до уваги  усі існуючі джерела, де описується містобудівна історія міста. Разом з тим зауважила, що археологічна спадщина Хмельницького вивчена дуже погано.

“Це зонування, тобто збереження культурної спадщини, як обов’язкова складова містобудівної політики і є тією важливою складовою генерального плану. Зрозуміти що треба зберігати і як треба зберігати – мета цієї роботи”

Історико-архітектурний опорний план складається з двох частин текстової і графічної. Перша частина – аналітика, у ній подається характеристика міста як містобудівного утворення. Друга – регуляторна, у ній подано проект зоноохорони, вказано, які саме об’єкти підлягають охороні і які є для них режими використання.
На період розробки історико-архітектурного плану на державному обліку перебувають 113 об’єктів за видом “архітектура”, при чому усі вони мають статус щойно виявленої культурної спадщини. У плані зазначено основні принципи зонування території пам’яток, визначено режими використання території за відповідною класифікацією. Усе це зроблено з єдиною метою – встановлення чітких правил на тій території, де знаходяться культурні пам’ятки.

Директор департаменту архітектури, містобудування і земельних ресурсів Олександр Чорнієвич переконаний, що центральна частина міста має зберегти свій автентичний вигляд.

“Центр міста має бути збережений, він має виглядати справді автентично. Нам потрібно утримувати в належному стані існуючі пам’ятки архітектури, – говорить Олександр Чорнієвич. – У місті достатньо територій для будівництва, необхідно розвивати віддалені мікрорайони”.

Автор: Адміністратор сайту