Новини
Суспільство

Чому не працює лінія по переробці сміття у Дунаївцях?

Пункт по переробці твердих побутових відходів на Дунаєвецькому сміттєзвалищі було здано в експлуатацію ще 31 грудня 2016 року. За три мільйони триста тисяч гривень державних коштів встановили не лише необхідне обладнання, а й спорудили накриття і закупили техніку. Насправді ж лінія по переробці сміття не працювала жодного дня. На останній сесії Дунаєвецької міської ради з бюджету на цей об’єкт було виділено ще значну суму коштів. На думку місцевих активістів гроші просто розікрали.

– Навесні представники рахункової палати провели перевірку  доцільності використання бюджетних коштів, – розповідає член виконкому Дунаєвецької міської ради Пилип Лізвінський. – В усній формі вони говорили про численні порушення на цьому об’єкті, однак чи вказали вони щось у акті перевірки –  ми не знаємо.

Місцеві активісти вимагали від міської ради інформації про результати перевірки. Але замість того, що вони очікували, отримали повідомлення про те,що подібні послуги платні.

– Так, дійсно: коли відповідь складає понад 10 сторінок, за них потрібно платити по ринковій ціні, котра складає одну гривню за сторінку, – каже місцевий активіст Віктор Галущак. – А міськрада чомусь мені порахувала по 3 грн. 20 коп. за аркуш. Сума вийшла майже  300 гривен. Я як інвалід ІІ групи не в змозі заплатити цих грошей, отже і відповіді не отримав. А тут за актом виконаних робіт лише щебеню пішло 230 метрів кубічних. Це майже чотири вагони, а по факту бачимо лише кілька вантажівок.

Це далеко не єдині порушення, котрі видно неозброєним оком. До прикладу, згідно того ж акту виконаних робіт, на об’єкті проводилося озеленення території. На паперах є посів газонів партерних мавританських, висадження вручну кущів-саджанців, підготовка ґрунту механізованим способом для посіву газону звичайного, 200 саджанців барбарису. А тепер  – УВАГА: усі ці роботи виконувалися у лютому місяці. Загальна сумна, котру витратили на озеленення, сягнула понад 20 тисяч гривень. Цілком природно, що навесні крім чагарників та лободи нічого не виросло. На виправдання чиновників можна лише сказати: лобода також зелена, тож і озеленили.

Справедливості ради варто  сказати, що сміття на місцевому полігоні таки сортують. Щоправда гроші, які на цьому мала б заробляти держава, осідають у приватних кишенях. На полігоні твердих відходів постала картина: з десяток людей на палючому сонці копирсаються у смітті. Аби сховатися від спеки, вони облаштували свою переробку у найближчій лісопосадці. З того ж таки сміття побудували халабуди, де багато хто з них і мешкає. З журналістом подібна публіка розмовляє неохоче, проте, як зізнається одна з жінок, вони б і раді працювати на лінії по переробці сміття, яка простоює у чистому полі, отримувати офіційну зарплатню, однак лінія не працює. А так, доводиться вручну перебирати гори непотребу, сортуючи окремо пластикові пляшки, папір, металобрухт, отримуючи на пунктах прийому по 2 грн. за кілограм.

Місцеві чиновники пояснюють ситуацію так: це проектанти лінії з переробки сміття допустили помилку, і тепер вона нерентабельна. Тобто, ще не запустивши лінію, уже заявляють про її нерентабельність.

– Для того, аби ця лінія була рентабельна, необхідно встановити додаткові агрегати, – каже заступник Дунаєвецького міської голови Леонід  Михайльський. – Щоб можна було органіку відбирати, бо люди ж задихнуться. А ще потрібно утеплити  об’єкт, щоб людям було комфортно працювати взимку.

Коротше кажучи, усе для народу. Уже навіть гроші з місцевого бюджету виділили  – мільйон триста тисяч гривень. Щоправда, акта перевірки рахункової палати чиновник не надав та порадив подати офіційниий запит. Як не намагався пояснити журналіст, що запит можна провести і в усній формі, що поряд стоять два члени виконкому Дунаєвецькоє міськради, що доступ про використання державних коштів є публічною інформацією, усе це нічого не дало.

На думку члена міськвиконкому Дунаєвецької міськради, відповідь лише одна – посадовцям є що приховувати.

– За документами тут  одного щебеню пішло до 300 тонн, – каже Василь Гандзюк. – Озеленення території – більш ніж на 20 тисяч й купа інших невідповідностей. Ми звернулися до прокуратури, СБУ, але поки немає жодної реакції.

На запити активістів влада таки змушена була надати деякі документи щодо цього об’єкту, однак…

– Робочий проект надано не в повному обсязі, – каже колишній архітектор Дунаєвецького району Володимир Онікійчук. – Є тільки локальний  і зведений кошторис. Відсутня геологія, відсутні архітектурно-будівельна, технологічна та електротехнічна частина. Без цього я не можу сказати, правильно побудований цей об’єкт чи ні, є тут якісь порушення чи немає.

Отже і тут влада так ховає кінці у воду, що навіть спеціаліст не може відповісти на питання, щодо правильності споруди цього об’єкту.

Як стало відомо, під час підготування матеріалу щодо цього об’єкту прокуратура витребувала усю необхідну документацію. Як запевнив перший заступник Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури Юрій Вятровський, після вивчення матеріалів впродовж 10 діб буде прийнято рішення.

Ми слідкуватимемо за розвитком подій.

Автор: Алла Самойленко