Новини
Здоров’я

Будьте пильні: на Хмельниччині зареєстровані випадки захворювання на кір

Інфіковані особи приїхали з Івано-Франківська, Одеси, Тернополя і стали джерелом зараження інших осіб. Ці випадки кору були зареєстровані у Теофіпольському і Чемеровецькому районах та м. Кам’янці-Подільському.

У зв’язку з погіршенням в Україні епідемічної ситуації з кору та за результатами засідання оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні, минулої п’ятниці у Міністерстві охорони здоров’я провели  селекторна нарада у режимі відеоконференції. Участь у нараді взяли керівники структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних адміністрацій, керівники обласних та міських лабораторних центрів МОЗ України, обласні епідеміологи, інфекціоністи, педіатри та сімейні лікарі.

Під час селекторної наради розглядалися питання епідемічної ситуації з кору, динаміки захворюваності, розподілу до лікувальних закладів вакцини КПК, закупленої за кошти державного бюджету, виконання планових щеплень проти кору, інші критичні проблемні питання.

У попередні роки підвищення захворювання на кір в Україні спостерігалось тричі – у 2001, 2006, 2012 роках, коли захворюваність зростала у десятки і сотні разів. Зокрема, у 2012 році захворіли близько 13 тисяч людей. Ріст захворюваності пов’язується із низьким рівнем вакцинації: у 2016 році лише 45% дітей в Україні отримали щеплення від кору, повторну дозу вакцини отримало лише 30% дітей.

За офіційними даними за 7 місяців 2017 року в Україні зареєстровано 958 випадків. Переважна більшість хворих – діти. Серед загальної кількості тих, хто захворів за 7 місяців цього року, дитяче населення у віці 1-9 років складає 60 %.

Хворі на кір зафіксовані у 17 регіонах України. Найбільше їх – в Івано-Франківській (437 хворих) , Одеській (393) та Тернопільській (273) областях.

На сьогодні у МОЗі працює оперативний штаб з реагування на ситуацію з поширенням кору в Україні. Щочетверга кожна область звітує про ситуацію з захворюванням, наявністю вакцини, проведенням вакцинації серед населення.

Як повідомляється на сайті Хмельницької ОДА, у Хмельницькій області в поточному році зареєстровано 5 випадків захворювання на кір, з них 2 дітей. У всіх хворих діагноз підтверджений лабораторно.

На сьогодні  з підозрою на кір лікується 5 хворих: по двоє у Хмельницькій міській інфекційній лікарні та Шепетівській центральній районній лікарні, один –  у Дунаєвецькій ЦРЛ, проводиться лабораторні дослідження.

На селекторній нараді в Хмельницькій студії  проаналізували ситуацію в  області  із вакцинацією дітей проти кору.

Довідково: Кір (лат. morbilli) — інфекційна хвороба, яку спричинює вірус з роду Morbillivirus. Характеризується вираженою інтоксикацією, катаральними явищами з боку дихальних шляхів, кон’юнктивітом, появою своєрідних плям на слизовій оболонці ротової порожнини (плями Копліка) і папульозно-плямистим висипом на шкірі.

В основному кіром хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кіром, та не отримали вакцину проти нього, також залишаються надзвичайно сприйнятливими до цієї інфекції.

Автор: Алла Самойленко