Новини
Суспільство

У творчому конкурсі «Якби народним депутатом України був обраний я» школярі Хмельниччини відтворили своє бачення змін в Україні

Співголова політичної партії «За конкретні справи» Андрій Шинькович ініціював творчий конкурс «Якби народним депутатом України був обраний я» для учнів шкіл Білогірського, Ізяславського, Красилівського, Теофіпольського районів та міста Нетішин. Протягом декількох місяців свої малюнки,  твори та соціальні проекти учасники конкурсу надсилали до приймалень народного обранця.

У конкурсі взяло участь майже 700 школярів. Андрій Шинькович зізнається: очікували більшої кількості та для першого разу отримали досить непоганий результат. Для оголошення результатів конкурсу фіналісти зібралися 25 липня у селищі Ямпіль.  Молодші школярі  намагалися відтворити своє бачення змін в Україні на малюнках. Третє місце за старання отримала Анастасія Печена з Білогір’я. Друге –  Анна Болотюк, другокласниця Ізяславського НВК. Переможницею стала Евеліна Бойчук з міста Нетішин.

Учні 5-9 класів готували твір. У своїх роботах кожен передавав свої почуття, погляди та прагнення змін. Не дивлячись на юний вік, вони ділилися у своїх роботах дорослими думками.  Переможцем став мешканець села Борисів Ізяславського району Руслан Хомяк.  Головним завданням депутатів Верховної Ради України він вважає прийняття закону про мир. Його ціну він знає, як ніхто інший.

«Робота цього учня просто не виходить з голови. Ті емоції, щирість, розпач та бажання щось змінити  висловлені настільки по-дорослому, що важко одразу повірити, що це думки дитини. На жаль, загибель батька у зоні АТО змусили юнака досить швидко подорослішати, змінити погляди на світ та те, що відбувається в ньому. Цей твір я вже неодноразово цитував під час зустрічей з громадами свого округу, і впевнений, що ще неодноразово буду про нього розповідати. Адже мир – це справді світле дитяче бажання, здійснення якого просто необхідне всій Україні», – розповідає народний депутат України Андрій Шиькович.

Нагороду за друге місце у конкурсі отримав семикласник Росолівецької школи з Красилівщини Олександр Процюк , а третє – Богдана Ліщук з Теофіпольського району.

Задоволені такими ініціативами парламентаря та команди «За конкретні справи» і батьки. Вони не приховують, що були учасниками творчого процесу. Та це було більше схоже на спостерігання за розвитком та думками своїх дітей.

«Перед тим, як взяти  участь у цьому конкурсі, син чимало розмірковував. Ми думали долучитися до його роботи та насправді відкрили його з іншого боку. Приємно, що ми маємо таких народних депутатів, які не лише активно працюють на окрузі чи у Верховній Раді, а й проводять заходи, у яких діти можуть розвиватися, більш глибоко пізнавати себе та світ», – ділиться враженнями Юрій Процюк, батько фіналіста з Красилівсього району.

Найважче завдання дісталося старшокласникам та учням закладів профтехосвіти. Вони готували соціальний проект. Тут чи не кожен намагався показати найгостріші проблеми свого населеного пункту чи району.

Нагороду за третє місце за соціальний проект отримав учень Нетішинського професійного ліцею, Почесним другим нагородили колектив 11-Б класу Ізяславського НВК, а  робота учнів 10-11 класів Базалійської ЗОШ Теофіпольського району принесла авторам перемогу.  Розбиті дороги, багато сміття та занедбані парки відпочинку – таку реальність бачать діти  і це те, що вони  хотіли б змінити у першу чергу.  За словами Андрія Шинькович, на жаль, це здебільшого проблеми місцевої влади.

«У своїх соціальних проектах діти показали не просто мрії про яскраве дитинство, вони намагалися максимально донести гостроту проблем, які існують у їхніх населених пунктах. Побачивши купи сміття, розкидані по вулицях Ізяслава, я був шокований. Адже це не робота народного депутата, це говорить про безвідповідальність та бездієвість місцевої влади. Звісно, діти праві: на місці занедбаного парку має бути доглянуте місце відпочинку і  це  правильно. Але для цього мало одного прагнення – для цього потрібно працювати. Я надзвичайно задоволений тими ідеями, які побачив у роботах дітей. З них виростуть майбутні державотворці, ті, хто буде розвивати країну, розбудовувати її своїми діями, своїми думками, своїми конкретними справами», – підсумував народний депутат України Андрій Шинькович.

Приємним доповненням до дипломів та солодощів стали грошові премії: за третє місце фіналісти отримали 2000 гривень, срібні призери  – 3000, а переможці – 4000. Співголова політичної партії «За конкретні справи» Андрій Шинькович запевнив, що конкурс стане традиційним, адже він виявився не лише цікавим, а й корисним.

 

Юлія Кучер

Автор: Алла Самойленко