Новини
Події

Хмельницькі детективи отримали від Консультативної місії Європейського союзу необхідне для роботи обладнання

Сьогодні представники Консультативної місії Європейського союзу (КМЄС) передали детективам Хмельницького відділу поліції ГУНП в Хмельницькій області найсучасніше обладнання вартістю понад 1 мільйон гривень. Серед подарованої техніки — криміналістичні валізи, професійні фотоапарати, набори для відбору слідів, комп’ютери, принтери, монітори та офісні програми.

У восьми регіонах України з лютого цього року  реалізується спільний пілотний проект Національної поліції України та Консультативної місії щодо об’єднання функцій слідчих та оперативників. У Хмельницькому експеримент стартував у квітні 2017 року. За цей час його учасники уже встигли пройти спеціальні навчання.

У рамках проекту створюється служба поліцейських детективів. Мета такого експерименту — спростити роботу поліцейських та підвищити ефективність розкриття злочинів, створивши своєрідних «універсальних» солдатів, які зможуть і оперативні заходи проводити, і слідчі дії виконувати. Такий підхід успішно випробуваний в країнах ЄС, зокрема, в Чеській Республіці, Литві, Польщі та Румунії.

На прес-конференції радник КМЄС з питань кримінальних розслідувань Збінек Ванічек  відзначив успіхи поліцейських Хмельниччини. Він наголосив на тому, що, реалізовуючи проект, місія ні в якому разі не хоче імітувати здійснення оперативно-розшукової діяльності чи знівелювати функції оперативних працівників. Оперативники мають отримати більш широкі повноваження, а слідчим треба приділяти більше уваги оперативно-розшуковій діяльності. Успіху у цьому процесі можна досягнути, об’єднавши їх під єдиним керівництвом.

На завершення зуcтрічі начальник сектору криміналістичного забезпечення Хмельницького відділу поліції капітан поліції Андрій Хлібановський докладніше розповів про криміналістичні валізи: що до них входить та для чого будуть використовуватися.

 

Автор: Алла Самойленко