Новини
Суспільство

На Хмельниччині кримінальні провадження порушили і на переможців державних тендерів, і на замовника

Протягом семи місяців 2017 року оперативними та слідчими підрозділами Державної фіскальної служби у Хмельницькій області внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 9 повідомлень про вчинення кримінальних правопорушень службовими особами суб‘єктів господарювання, які мали відношення до бюджетної сфери. При цьому 1 кримінальне провадження порушено щодо замовника та 8 кримінальних проваджень стосовно переможців тендерів, повідомляє ДФС у Хмельницькій області.

Втрати бюджету від махінацій з бюджетними коштами склали 5 мільйонів гривень. Водночас до бюджету уже відшкодовано майже 2 мільйони гривень завданих збитків.

За статистикою ДФС Хмельниччини найбільш ураженою тіньовими тендерними схемами на теренах регіону стала сфера будівництва, особливо це стосується капітального ремонту та реконструкції об‘єктів комунальної власності. Крім того, зловживання, пов‘язані з порушеннями вимог бюджетного законодавства, виявлялись у лісовому господарстві, агропромисловому комплексі та енергетиці.

У свою чергу, нинішні податкові новації у сфері посилення контролю за обігом готівкових коштів, унеможливленням формування схемного податкового кредиту працюватимуть на прозорість правового поля у тендерних закупівлях та створення спільного механізму протидії розкраданню бюджетних коштів.

Автор: Алла Самойленко