Новини
Бізнес

Чому зросла ціна на скраплений газ на Хмельниччині?

За заявами споживачів та на виконання доручення Антимонопольного комітету України Хмельницьке обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України розпочало дослідження діяльності регіональних операторів роздрібних ринків скрапленого газу як моторного пального.

З початку серпня 2017 року відбулося стрімке зростання середніх роздрібних цін на скраплений вуглеводневий газ на автомобільних газозаправних станціях більш ніж на 30%.

Вітчизняні ринки скрапленого вуглеводневого газу є імпортозалежними.

Об’єктивними факторами формування роздрібних цін на скраплений вуглеводневий газ є передусім:

  • цінові котирування на скраплений вуглеводневий газ;
  • податкове та митне навантаження, що діє в Україні (акциз, ПДВ);
  • коливання курсу валют;
  • вартість перевезення скрапленого вуглеводневого газу територією України залізничним транспортом.

Різке зростання роздрібних цін на скраплений вуглеводневий газ обумовлено, зокрема, дефіцитом ресурсу скрапленого вуглеводневого газу по всій території України, зумовленим зменшенням обсягів імпорту, та стрімким зростанням цін реалізації скрапленого вуглеводневого газу в оптовому сегменті.

Відповідно до інформації, розміщеної на сайті Української Енергетичної Біржі, за результатами торгів з продажу скрапленого вуглеводневого газу виробництва ПАТ «Укргазвидобування» оптова ціна реалізації перевищила майже вдвічі стартову ціну та склала близько 29 тис. грн/т.

Одночасно зростання оптових цін може створювати умови для необґрунтованого зростання роздрібних цін (коли темпи росту роздрібних цін не корелюються з темпами росту оптових цін).

Відділення проводить дослідження відповідності дій операторів ринків роздрібної торгівлі скрапленим газом у якості моторного пального вимогам чинного законодавства.

Автор: Алла Самойленко