Новини
Суспільство

Хмельницька обласна служба зайнятості оперативно реагує на потреби ринку праці

 

З метою сприяння працевлаштуванню безробітних протягом січня-липня 2017 року Хмельницькою обласною службою зайнятості здійснювалося навчання 3746 безробітних за 225  професіями та напрямами, з них підготовка і перепідготовка – за 28 робітничими професіями, підвищення кваліфікації за 221 професією та напрямком. Головною метою професійної підготовки зареєстрованих безробітних є максимально швидка підготовка фахівців з високим рівнем професійної кваліфікації, зорієнтованих на конкретні робочі місця. Навчання безробітних організовується за професіями та напрямами, в яких є потреба на сучасному ринку праці. Рівень організації професійного навчання під конкретні робочі місця становить 99,6% від загальної чисельності безробітних, які проходили навчання.

Підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації здійснювалась на замовлення 1092 підприємств. На замовлення роботодавців, відповідно попередньо укладених договорів на працевлаштування після завершення навчання проходили навчання 97,9% безробітних. Така форма навчання забезпечує відповідність освітньо-кваліфікаційного рівня безробітного тим вимогам, що висуває на сьогодні замовник кадрів. Наприклад, для ПП ”Марія-Фейшн|” (м.Кам’янець-Подільський) організовано підвищення кваліфікації шляхом стажування 14 швачок, 2 вишивальниць, 2 кравців та 10 оформлювачів готової продукції.

Хмельниччина аграрний регіон, тому надзвичайно важливим напрямком роботи обласної служби зайнятості залишається організація професійного навчання для сільськогосподарських підприємств. Так, протягом січня-липня 2017 року відповідно до потреб села організовано навчання 1910 зареєстрованих безробітних (що складає  50,1% від усіх охоплених професійним навчанням) за 115 професіями та напрямами. Для ТОВ «Волочиськ-агро» організовано підвищення кваліфікації 59 осіб за напрямами «Експлуатація новітніх видів автотранспортних засобі та тракторів», «Сучасні технології підготовки насіння та захисту посівів на підприємствах АПК», «Основи технологічного обслуговування і ремонту сільськогосподарської техніки». Для товариства «Середенецьке» Красилівського району забезпечили підготовку 14 трактористів-машиністів сільськогосподарського виробництва категорії “А1”, “В1”, “Е1”.

Рівень працевлаштування після закінчення навчання є одним з основних критеріїв його ефективності. За січень-липень 2017 року його середньообласний показник становить 98,8% і є одним із кращих по Україні.

При організації професійного навчання безробітних використовується база професійно-технічних навчальних закладів Хмельницької області, а також сучасна навчально-матеріальна база центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. Протягом 7 місяців на базі Рівненського, Одеського, Івано-франківського та Львівського  центрів ПТО ДСЗ проходили навчання 1501 особа за 32 професіями та напрямками.

Автор: Алла Самойленко