Новини
Культура

У статусі столиці. Кам’янець-Подільський згадав, як був останнім прихистком УНР

На честь доби визвольних змагань і періоду, коли Кам’янець-Подільський був дійсно столицею Української Народної Республіки, у місті знову 26-27 серпня пройшов фестиваль історичної реконструкції “Остання столиця”.

Захід традиційно присвятили 1919-1920 рр. – періоду Директорії УНР у Кам’янці, який тривав майже півроку. І над його відтворенням в першу чергу працювали реконструктори міського військово-історичного товариства разом із партнерами, які успішно займаються цією справою в інших містах країни – Києві, Львові, Чернігові, Вінниці.
Аби все виглядало автентично, а кам’янчани і гості могли сповна отримати достеменну картину тих подій, організатори не лише  попрацювали над відтворенням таборового життя учасників «Останньої столиці» у Старій фортеці, проведенням відкритих лекцій, презентацією унікального експонату – солдатської шинелі часів перших визвольних змагань.
Напевно головним і наймасовішим заходом, який зібрав чималу кількість глядачів у суботу, стала урочиста хода від фортеці до Старого міста, а також реконструкторський бій. На відміну від минулих років, усе дійство проходило на території площі Вірменський ринок, де розміщувалася також основна музична сцена. Коментував відтворення епізоду одного з боїв за Кам’янець  реконструктор Олекса Руденко. Звичайно, завершилася битва перемогою “своїх” і підняттям жовто-блакитного прапору.
Любителям автентичної музики також було зроблено подарунок – організатори запросили з концертами такі відомі гурти, як “Чорноморці” та “Тінь сонця”. Звучала й трохи сучасніша музика від гурту “Бекінгем”. Тож суботній вечір пройшов у серцевині Старого міста дійсно в форматі “живої історії”. А атмосфера, яка тут панувала, додала глядачам справжніх емоцій.

Автор: Адміністратор сайту