Новини
Події

На Хмельницькій АЕС експерти перевіряли безпечність експлуатації ядерного палива російського виробництва

У рамках міжнародного проекту «Нульовий рівень відмови ядерного палива», ініційованого Паливною компанією Росатома «ТВЕЛ», Хмельницьку АЕС в форматі технічного аудиту в серпні 2017 року відвідала делегація міжнародних експертів.
До складу делегації увійшли представники ДП «НАЕК« Енергоатом », ČEZ a.s. (Чехія), АЕС «Козлодуй» (Болгарія), АТ «Концерн Росенергоатом» і АТ «ТВЕЛ» (Росія).

Експерти в області виробництва і експлуатації ядерного палива здійснили контроль виконання ремонтних операцій в системі кондиціонування обладнання цеху теплової автоматики та вимірювань енергоблоку №1, відвідали блочний щит управління і машинний зал енергоблока №2, побували на оглядовому майданчику Хмельницької АЕС.
Виконавчий директор ДП «НАЕК «Енергоатом» Наталія Шумкова, генеральний директор ХАЕС Микола Панащенко, керівник проекту «Нульовий рівень відмови» АТ «ТВЕЛ» Володимир Молчанов та інші учасники зустрічі підкреслили важливість завдань, які вирішуються експертами міжнародного проекту для забезпечення безвідмовної і надійної експлуатації ядерного палива російського виробництва. Експерти також обговорили питання практики виключення попадання сторонніх предметів у відкрите обладнання першого контуру, аспекти впровадження режиму добового регулювання потужності на реакторах типу ВВЕР-1000 з паливом ТВСА, ознайомилися з досвідом Хмельницької АЕС та поділилися своїми напрацюваннями.
У даний час проект «Нульовий рівень відмови ядерного палива» знаходиться в стадії реалізації та отриманні перших результатів спільної діяльності всіх учасників. З початку його впровадження було проведено близько сорока зустрічей, де обговорювалися нагальні питання реалізації проекту, формувалися робочі групи.

Довідка: Проект «Нульовий рівень відмови ядерного палива», що реалізується на міждержавному рівні за ініціативою Паливною компанією Росатома «ТВЕЛ» з 2011 року, спрямований на підвищення якості виробництва та експлуатації російського ядерного палива на російських і зарубіжних АЕС. Основні напрямки спільної діяльності: розробка, впровадження та контроль виконання в проектно-конструкторських організаціях, на заводах-виробниках і АЕС організаційно-технічних заходів по виключенню відмов ядерного палива. У проекті беруть участь як партнери – фахівці АТ «ТВЕЛ» і АТ «Концерн «Росенергоатом» з Росії, а також представники компаній атомної галузі з Чехії, Болгарії та України.

Автор: Адміністратор сайту