Новини
Політика

Роман Мацола: «У Верховній Раді постійно займаюся проблемами, які є у Полонському, Славутському та Шепетівському районах»

Вже 5 вересня відкриється засідання 7-ої сесії Верховної Ради України. Напередодні старту нового політичного сезону ми вирішили підсумувати роботу за перше півріччя. З лютого по липень парламент провів 65 пленарних засідань та ухвалив 125 законів, більшість з яких ініційована народними депутатами України. Про підсумки роботи говоримо з представником в українському парламенті  Полонщини, Славутчини та Шепетівщини – Романом Миколайовичем Мацолою. 

  • Романе Миколайовичу, як можете охарактеризувати роботу Верховної Ради за ці півроку?

Доброго дня! Щотижня перебуваючи в окрузі і спілкуючись з людьми, я змушений пояснювати, чому дуже часто зала Верховної Ради є напівпорожньою. Ну, так є – деякі депутати не вважають за необхідне ходити на роботу. Для мене, як для людини, яка до депутатства була бізнесменом, такі речі є неприпустимими. Я розумію так: є робота, є обов`язки, за це вчасно платять зарплату, будь ласка, – працюй. Ні – то дай можливість робити цю роботу іншим.

Але попри це парламенту вдалося багато зробити. Завдяки вчасно прийнятим Верховною Радою усіх необхідних законів і постанов, почав діяти безвізовий режим з ЄС, а з першого вересня в повному обсязі запрацює Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Це ті речі, з яких починалася Революція гідності, і ті вимоги, які перед нами ставили виборці, обираючи цей склад парламенту.

Так, багато людей сьогодні не може собі дозволити поїхати за кордон, але це перший і необхідний крок до зміни ситуації в країні.

Чому? По-перше, тепер тих українців, які побували в країнах Європи стане більше. І побільшає людей, які будуть хотіти, щоб такі ж стандарти життя, які є в Австрії, Швеції чи Чехії, були і в Україні.

По-друге, оголосивши курс на Європу, Президент, уряд і парламент крок за кроком змушені будуть змінювати ситуацію в країні, підвищувати соціальні стандарти, покращувати якість послуг, створювати такі умови життя, за яких українці будуть заможніші, здоровіші, розумніші та щасливіші.

  • Це ще й крок до тіснішої співпраці з іншими країнами…

Так, Україну визнають у світі, з нами хочуть вільно торгувати. За півроку ми ратифікували десятки угод. Зокрема, «Угода про вільне співробітництво з Канадою», яка є однією з найбільших у світі індустріалізованих демократичних держав.  А це означає, що для українських виробників-експортерів відкривається новий, значно ширший ринок збуту. Працюємо і з іншими країнами. Я є членом 6-ти груп міжпарламентських зв`язків. Це Чехія, Польща, Італія, Греція, Македонія і Угорщина.

Ще ми прийняли ряд законів, які мають підсилити обороноздатність України. Цього року маємо рекордний бюджет армії – 56 мільярдів гривень. Прийняли ряд законопроектів, які спрямовані на соціальний захист сімей військовослужбовців. І в березні був прийнятий закон «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних». Мова йде про автоматизований облік громадян України. Для країни, яка веде війну, – це основа-основ. Крім того, це має зменшити корупційній чинник у військових комісаріатах.

  • Але корупція є не лише там?

Верховна рада не є правоохоронним органом – ми є законотворчим. І ця Верховна Рада, я переконаний, вже зробила більше за усі попередні у боротьбі з корупцією. Ми послідовно розробляємо і приймаємо необхідні закони. Тема корупції сьогодні є визначальна, вона в тому чи іншому вигляді і об`ємі є майже у всіх сферах нашого життя. Я не маю права сьогодні говорити, що ми зробили все, щоб викоренити це явище – ні. Але ми послідовно рухаємося. Були скептичні думки щодо декларування, але завдяки парламенту система електронних декларацій для посадовців запрацювала і вона дасть свої результати. Ухвалено закони про забезпечення діяльності НАБУ та НАЗК.

Наймасштабніші зміни, які сьогодні пройшли через парламент – це судова реформа. Без цього неможливе реальне зменшення корупції і прихід будь-яких серйозних іноземних інвестицій. Результат змін, на жаль,  не можна побачити вже і негайно, як би це хотілося кожному. Але ця ситуація, яка є в українському судочинстві сьогодні – неприйнятна. Верховною Радою прийнято більшість необхідних законів для судової реформи, в тому числі і «Закон про Вищу раду правосуддя».

Я розумію людей, я колись теж дивився засідання і думав, от вони там наприймали, а який результат, що змінилося? А виявляється – треба набратися терпіння. Багато законів, які приймаються, особливо ті, які не пов`язані з економікою – вони повинні бути далекоглядними і давати конкретний результат у майбутньому. Візьмемо, наприклад, закони, щодо підтримки інформаційного простору в Україні. За останні півроку ми встановили обов`язкові квоти передач та фільмів українською мовою на телеканалах. І фактично ввели українську пісню в радіоефір. Я також співавтор Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки кінематографії в Україні». Ці закони не принесуть результату вже сьогодні. Вони не змінять економічну ситуацію, але вони допоможуть у майбутньому вирости новому поколінню людей.

  • Романе Миколайовичу, все таки, ви мажоритарний депутат, яким чином це впливає на вашу діяльність тут у Верховній Раді?

У Верховній Раді постійно займаюся проблемами, які є в Полонському, Славутському та Шепетівському районах. З початку каденції я подав понад 100 депутатських запитів, майже усі вони стосуються питань мого округу. Також веду активну законотворчу діяльність. Зокрема, стояло питання децентралізації – я їздив та запитував людей, що саме не так? Ми прийняли необхідні закони для спрощення процедури добровільного об`єднання громадян. Спільно з колегами прописали окремі зміни, якими визначили повноваження старости, як представника інтересів села чи селища, що увійшли до об`єднаної громади.

Результат не забарився – бюджети об`єднаних громад зросли, подекуди, в рази.

Разом з тим, в держбюджеті Верховна Рада передбачила кошти на субвенції на соціально-економічний розвиток та розвиток інфраструктури регіонів. Я є співавтором внесення зміни в ряд законів та змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансування дорожнього господарства – тобто ремонту доріг. Тож сподіваюся, що вже найближчим часом розпочнеться ремонт частини дороги між Славутою та Шепетівкою – це кошти з перевиконання митних надходжень.

Крім того, я співавтор важливого закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків. Також закону щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті.

Нещодавно Верховна Рада підтримала мій законопроект, щодо посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Законопроект писали на підставі власне звернень мешканців.

  • А на роботу в окрузі часу вистачає?

 За останні півроку з державного Фонду соціально-економічного розвитку вдалося додатково залучити в округ 15 мільйонів гривень.

Це і придбання медичного обладнання для створення консультативно-діагностичного медичного центру Полонської об’єднаної територіальної громади, і капітальний ремонт покрівлі Судилківської загальноосвітньої школи і спортивні тренажери для потреб мешканців Ганнопільської об’єднаної територіальної громади і багато іншого.

Важливу роботу проводить також Громадська організація «Інститут солідарності громад Романа Мацоли», яка створена з моєї ініціативи.

Місяць тому завершився Третій конкурс мікрогрантів, який проводив «Інститут солідарності громад». Усіх охочих та активних людей протягом двох місяців навчали писати проекти, знаходити позабюджетне фінансування, оцінювати ресурси своїх громад. В результаті конкурсу було вибрано близько сотні кращих проектів і представники ГО будуть допомагати втілювати їх у життя.

Також розуміючи стан справ в медичній галузі  – вирішив допомогти людям з лікуванням та профілактикою. Спільно з Благодійним Фондом «Фармварта» регулярно привозимо в округ медикаменти, які безкоштовно передаємо в лікарні та амбулаторії, а медики безкоштовно видають їх людям.

Сподіваюся, що та медична реформа, яку напрацює профільний комітет разом з Міністерством охорони здоров`я змінить ситуацію в медичній галузі. Бо так, як є зараз, бути не може – це, я переконаний, розуміють усі – і медики і пацієнти.

Цього року об`їздив багато сіл і на зустрічах з громадою звітував за вже виконану роботу. Люди, хоч і мають удосталь проблем, але приходять на зустрічі. Розпитуються про ситуацію в країні, про зміст того, чи іншого закону, інколи просять просто подзвонити, якомусь чиновнику, бо той їх ігнорує, або затягує час відповіді.

Та хочу підкреслити – з утворенням громад багато питань вдається вирішити на місці. Керівники ОТГ, яких люди вибрали, здебільшого ініціативні та активні і хочуть змінити ситуацію. З такими людьми дуже приємно працювати. Хочеться їм допомогти знайти гроші на вирішення усіх їхніх проблем. З усіма регулярно спілкуюся. І закликаю ставати активнішими усіх мешканців округу. Світ навколо не зміниться, якщо ми не станемо і не почнемо робити зміни разом. Я відкритий до ідей – усі відгуки, зауваження та пропозиції щодо моєї роботи, як народного депутата, можна направляти у мої громадські приймальні:

м.Полонне, вул.Лесі Українки, 114, кімн. 25,  

м.Шепетівка, вул. Героїв Небесної сотні, 47, к. 112

м.Славута, вул.Соборності, 7, кімн. 24

або безпосередньо мені за адресою:

01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5

Верховна Рада України

Народному депутату України Мацолі Р.М.

 

Розмовляв Володимир Мельничук

Автор: Тетяна Новак