Новини
Кримінал

За добу в Хмельницькому зареєстровано 5 шахрайств

Чимало шахрайств пов’язано з продажем дорогоцінних покупок.

Так 19 серпня близько 10 години ранку у Житомирській області в Овруцькому р-н, н/о  зловживаючи довірою під приводом продажу автомобіля “Шкода” через інтернет сайт “ОЛХ”,  шахрайським шляхом заволоділа коштами в сумі 40000 гривень, що належать 43-річному  жителю с. Словєчно Овруцького р-н Житомирської області. Які останній перерахував через термінал на банківську карточку. Завданий збиток 40000 гривень.

Тож не поспішайте, коли вам пропонують, скажімо, автомашину за досить привабливими цінами. Кращий вихід — перевірити її в підрозділах реєстрації автомашин. Викрадена автомашина легалізується, але під час її переоформлення  в покупця можуть виникнути проблеми. Купуйте лише зняті з обліку автомашини і оформляйте їх згідно із законодавством.

Також найпоширенішими видами шахрайства є купівля товарів, розміщених на дошках оголошень, в Інтернет-магазинах, на Інтернет-аукціонах, так би мовити, за системою знижок чи у передсвяткові дні, за системою передоплати коштів за замовлений товар. Все це дає умови для шахраїв не дотриматись угоди покупки.

29 серпня близько 23.00 надійшли матеріали про те, що невідома особа шахрайським шляхом заволоділа коштами в сумі 8041 гривень, у 31-річного жителя м. Дніпра, за купівлю продуктів харчування через мережу Інтернет, які чоловік перерахував на банківську картку Ощадбанк у м. Хмельницький.

Також 24 серпня близько 23:00 в селі Солобківці Ярмолинецького району невідома особа під приводом продажу дитячої коляски через інтернет сайт “ОЛХ”, шахрайським шляхом, заволоділа грошовими коштами в сумі 267 гривень у 33-річного місцевого жителя, які останній перерахував через додаток “Приват-24”.

Попередженням такого виду шахрайства є проведення розрахунку тільки після того, як ви отримаєте товар і впевнитесь, що замовлений вами товар відповідає вашому бажанню й якості.

Ще один вид розповсюдженого шахрайства – дистанційне зняття коштів за допомогою послуги ПАТ «ПриватБанк» — «Операція без картки».

29 серпня о 10.00 год. невідома особа зателефонувала із мобільного телефону до 23-річної мешканки Хмельницького, представилася працівником Приватбанку та, під приводом зарахування коштів на особистий рахунок, випитала реквізити банківської картки та шахрайським шляхом заволоділа коштами в сумі 7630 гривень.

Цього ж дня близько 23:00 надійшла заява від 40-річного хмельничанина про те, що 12 липня невідома зателефонувала із мобільного телефону та, представившись працівником банку, під приводом розблокування банківської карточки  випитала реквізити карточки та шахрайським шляхом заволоділа коштами в сумі 4954 гривень.

Пам’ятайте шахраї телефонують, представляються працівниками відділення того чи іншого банку й пропонують потерпілим підключити різного роду послуги, необхідні для безпеки їхнього власного відкритого карткового рахунку. Для цього пропонують повідомити алгоритм символів, які прийдуть в СМС-повідомленні для прийняття умов підключення послуги. Для здійснення своєї злочинної діяльності шахраям потрібно мати лише мобільний номер та картковий рахунок (16 символів).

При отримані такого дзвінка з відповідним СМС-повідомленням необхідно звернутися до правоохоронних органів і нічого не повідомляти зловмисникам.

Шановні громадяни якщо ви стали жертвою шахрайства, негайно повідомте про це в поліцію за телефоном 102!

Автор: Тетяна Новак