Новини
Події

У Хмельницькому через легковажність батьків дитина з правцем потрапила до лікарні

4 вересня близько 17 вечора до міністерства надійшло повідомлення щодо чергового випадку правцю у дитини. На цей раз це дівчинка Віка семи років з Хмельницького, яка не має жодного щеплення. Вона поранилася в минулий четвер, але батьки не звернулися до лікарів і надали першу допомогу самостійно. У міську лікарню її привезли лише в понеділок в обід, коли почали проявлятися симптоми правцю. Профілактичне щеплення після травми також проведене не було. Про це повідомляється на сторінці міністерства у соцмережі.

У МОЗ є достатня кількість людського протиправцевого імуноглобуліну європейського виробництва, який рекомендований для лікування правцю основними міжнародними протоколами, має прекваліфікацію ВООЗ і GMP. Потрібну кількість імуноглобуліну було направлено у Хмельницький, лікарів і батьків повідомили.Попри те, увесь день до МОЗ надходили повідомлення щодо пошуків протиправцевої сироватки російського виробництва для цієї самої дитини, хоча імуноглобулін було введено дитині о 10-й ранку.

МОЗ України  не рекомендує використовувати препарати російського виробництва, особливо імунобіологічні. Препарати не є зареєстрованими в Україні, не мають жодного міжнародного сертифікату якості, а також через відсутність офіційної дистрибуції в країні вони завозяться протизаконно, тож немає ніякої гарантії щодо дотримання холодового ланцюга.

Медики закликають батьків робити щеплення своїм дітям і самим ревакцинуватися кожні десять років. Вакцини є безпечними і надійними, а незначні побічні реакції переносяться набагато легше і проходять без наслідків, на відміну від правцю.

Автор: Алла Самойленко