Новини
Суспільство

У «Відродженні» закликають уряд у разі прийняття пенсійної реформи зберегти субсидії всім пенсіонерам

У разі прийняття пенсійної реформи і підвищення виплат для нинішніх пенсіонерів уряд повинен знайти рішення, як зберегти для них субсидії на комунальні послуги.

Таку думку в коментарі журналістам висловив Віктор Бондар .

Він пояснив, що у разі прийняття урядової пенсійної реформи відбудеться значне підвищення пенсій для понад 5 мільйонів громадян, але таким чином частина з них можуть втратити право на субсидії на комунальні послуги.

«Ми закликаємо уряд не допустити за результатами пенсійної реформи появи підстав для відмови пенсіонерам у праві на отримання комунальних субсидій. Так, дійсно, ми підтримали пенсійну реформу в першому читанні, оскільки розуміємо, що більше не можна чекати з рішенням про підвищення пенсій, і воно має відбутися якнайшвидше. Тому що для мільйонів громадян підняття пенсій – це, без перебільшення, питання фізичного виживання. З нинішніми цінами на продукти харчування, на проїзд та ліки на нинішню пенсію прожити дуже складно. Ця позиція в підсумку взяла вгору, тому що у нашій депутатській групі йшла довга і нелегка дискусія з приводу пенсійної реформи. І якщо уряд декларує в якості її мети встановлення соціальної справедливості по відношенню до українських пенсіонерів, питання збереження субсидій також не можна оминати увагою», – сказав Віктор Бондар.

Крім того, за словами політика, під час розгляду пенсійної реформи в парламенті потрібно не допустити зниження стандартів обслуговування для тих громадян, які недавно вийшли на заслужений відпочинок.

«Варто зазначити, що в пенсійній реформі уряду є як позитивні, так і негативні моменти. До позитивних можна віднести, наприклад, пропозицію про скасування ганебного обмеження в 85% на виплату пенсій для працюючих пенсіонерів. Хоча це – зовсім не досягнення уряду Гройсмана, а його обов’язок. Для молоді – це відкриття шляху для запровадження накопичувальної пенсійної системи, це важливе нововведення в масштабах держави. Для українців середнього віку – започаткування можливості для забезпечення майбутньої пенсії з двох джерел (солідарного фонду і персонального накопичувального рахунку). Однак недоліки пенсійної реформи Гройсмана для нас абсолютно очевидні, і найближчим часом ми будемо наполягати на тому, щоб вони були виключені із законопроекту, внесеного на друге читання. Відповідні поправки зареєтровані нашими народними депутатами і розглянуті профільним парламентським комітетом», – сказав Віктор Бондар.

Автор: Алла Самойленко